Made-in-Europe.nu
precisie industrie

Nederlandse precisie-industrie heeft nood aan business-innovatie

De afgelopen twintig jaar is de Nederlandse precisie-industrie vooral kunnen groeien op basis van competenties. De komende twintig jaar zullen veel meer in het kader staan van innovatie anders dan technische, zeggen Hans Priem en Ton Peijnenburg van VDL ETG. Het leveren van een kunststukje alleen volstaat niet meer. Om internationaal aansluiting te blijven houden, zijn standaardisatie, digitalisering en businessinnovatie in het hele ecosysteem nodig.


Hans Priem en Ton Peijnenburg zeggen dit in een artikel in Made-in-Europe Solutions Magazine dat deze week bij de abonnees op de deurmat valt (samen met MetaalNieuws). In het artikel kijken de twee topmannen van VDL ETG naar de internationale ontwikkelingen in de precisie-industrie. Hierin bewegen Aziatische contractmanufacturers richting de markten waarin de Nederlandse precisiebedrijven internationaal tot nog toe zo succesvol opereren.

Top VDL ETG ziet druk op Nederlands ecosysteem toenemen door gebrek aan standaardisering, digitalisering en businessinnovatie

Concurrentiepositie onder druk

“Om competitief te blijven, moeten we het ecosysteem anders gaan organiseren”, zegt Ton Peijnenburg. Daar zit de grote uitdaging voor de Nederlandse precisie-industrie. De Nederlandse precisie-industrie loopt voorop als het om het ontwikkelen en bouwen van extreem hoogwaardige componenten en systemen gaat; net als bij de integratie hiervan in machines. Waar de sector achterop dreigt te raken, is de toelevering van reguliere onderdelen voor deze systemen. Dit heeft onder andere te maken met het gebrek aan standaardisatie en digitalisering. En dat zet de concurrentiepositie van de hele precisie-industrie onder druk.

Invloed van platformen

Ook de opmars van de digitale platformen, zoals 3D Hubs, of volledig gedigitaliseerde bedrijven, zoals 24/7Tailorsteel, zet druk op het huidige model. De platformen slagen erin om de capaciteit van het aangesloten machinepark zeer efficiënt te benutten, doordat ze digitaal volledig geïntegreerd zijn. Ton Peijnenburg vindt het de moeite waard om te kijken wat de precisie-keten kan leren van deze platformen en te onderzoeken hoe de krachten gebundeld kunnen worden om de huidige supply chain digitaal te ontsluiten.

Lees hier het hele interview met Hans Priem en Ton Peijnenburg

1 comment

Pin It on Pinterest