Made-in-Europe.nu

Made-in-Europe Solutions Magazine 2-2020

Het Covid-19 virus blijft de gemoederen bezighouden. Iedereen die een evenement organiseert, zit tot de laatste uren in de spanning of het wel door kan gaan. Corona is allesoverheersend. Toch is het goed om verder te kijken dan de waan van de dag, hoe beknellend die ook is. Dat blijkt wel uit het verhaal van Peter Leibinger, CTO van Trumpf, in deze editie van Made-in-Europe Solutions Magazine.


De financiële crisis van 2008/09 raakte destijds het Duitse familiebedrijf hard, net als de rest van de machinebouwers. Ondanks dat de orders razendsnel opdroogden, bleef Trumpf investeren in de ontwikkeling van de EUV-technologie. Twaalf jaar later zit de wereld weer in een crisis, nu de Covid-19 pandemie. Peter Leibinger zei onlangs in een gesprek met journalisten blij te zijn dat het familiebedrijf twaalf jaar geleden is blijven investeren in innovatie, specifiek in de EUV-technologie die het toen samen met ASML ontwikkelde. “Op dit moment is de EUV-business onze enige activiteit die nog groeit.” Daarmee onderstreept hij het belang van vasthouden aan je lange termijnstrategie en blijven investeren in innovatie.

STREAMER IN TEKST

“Op dit moment is de EUV-technologie onze enige activiteit die groeit”

Peter Leibinger, CTO Trumpf

Niet alleen Trumpf heeft de afgelopen maanden geprofiteerd van het EUV-succes van ASML; de hele Nederlandse toeleveringsindustrie rondom de chipmachinefabrikant heeft hierdoor een bodem onder de business kunnen leggen. Dit onderstreept het belang om verder vooruit te kijken. Deze Coronacrisis waait ooit wel een keer over, ook al kan het dan nog lang duren voordat alles weer normaal is, zoals Roland Berger verwacht voor de luchtvaartindustrie. De crisis remt echter bepaalde trends, zoals digitalisering, niet af. Sterker nog: digitalisering schakelt een versnelling hoger. Dat biedt kansen, voor iedereen. Voor de BV Nederland, voor de maakindustrie, voor de precisie-industrie die – als het goed gaat – half november wel de jaarlijkse beurs beleeft. Waar het nu vooral om gaat, zowel macro-economisch als op bedrijfsniveau, is het geld goed te investeren. In activiteiten die straks geld opleveren. Stoppen met innoveren staat eigenlijk gelijk aan de handdoek in de ring gooien. Wie nu goed investeert, verdient straks het geld voor al die leuke dingen die we nu zo erg missen.

Pin It on Pinterest