Made-in-Europe.nu
Die METAV 2018 – 20. Internationale Messe für Technologien der Metallbearbeitung findet vom 20. bis 24. Februar in Düsseldorf statt. 560 Aussteller aus 24 Ländern, darunter 56 Erstaussteller, zeigen das komplette Spektrum der Fertigungstechnik. Schwerpunkte sind Werkzeugmaschinen, Fertigungssysteme, Präzisionswerkzeuge, automatisierter Materialfluss, Computertechnologie, Industrieelektronik und Zubehör. Hinzu kommen die neuen Themen Moulding, Medical, Additive Manufacturing und Quality. Zur Besucherzielgruppe der METAV gehören alle Industriezweige, die Metall bearbeiten, insbesondere der Maschinen- und Anlagenbau, die Automobil- und Zulieferindustrie, Luft- und Raumfahrt, Elektroindustrie, Energie- und Medizintechnik, der Werkzeug- und Formenbau sowie Metallbearbeitung und Handwerk. | The METAV 2018 – the 20th International Exhibition for Metalworking Technologies – will be held in Düsseldorf from 20 to 24 February. 560 exhibitors from 24 countries, among them 56 first-time exhibitors, showcase the entire spectrum of production technology. The principal focuses are machine tools, production systems, high-precision tools, automated material flows, computer technology, industrial electronics, and accessories, complemented by the new themes of Moulding, Medical, Additive Manufacturing and Quality. The METAV’s target group for visitors includes all branches of industry that work metal, particularly machinery and plant manufacturers, the automotive industry and its component suppliers, aerospace, the electrical engineering industry, energy and medical technologies, tool and mould-making, plus metalworking and the craft sector.

Is Coronapandemie de echte oorzaak van de krimp in de Duitse machinebouw?

De transitie die de wereldwijde automobielindustrie doormaakt, gaat ten koste van veel verspaningsvolume. Dat zegt de Duitse machinebouw industrie bij monde van de VDW. Investeringen door de automobielindustrie worden voortdurend uitgesteld. Daar komen de effecten van de Coronacrisis nog eens bij. De VDW rekent daarom dit jaar met €5 miljard minder omzet voor de Duitse machinebouwers.


De situatie voor de Duitse machinebouw blijft heel moeilijk, ook door de vele gedeeltelijke lockdowns in Europa in de laatste maanden. In het derde kwartaal zijn de orders vergeleken met een jaar geleden met 30% gedaald. Over de eerste negen maanden gaat het om een daling met 33 procent. Opvallend is dat de bestellingen van Duitse klanten minder hard dalen dan die van klanten buiten Duitsland. Europa blijft zwak, Azië en met name China herstellen sneller.

VDW rekent op € 5 miljard productieverlies dit jaar

De ontwikkeling van de orderintake over de lange termijn.

Is het wel Corona?

Corona laat diepe sporen na, aldus de kop boven het persbericht van de VDW over de 3e kwartaalcijfers. De dip in het tweede kwartaal was diep, maar als je de grafiek van de orderintake over de afgelopen jaren bekijkt en de schommelingen per maand eruit haalt, krimpt de orderintake (Auftrags Eingang) eigenlijk al sinds het najaar van 2018. Toen is een daling ingezet die in één rechte lijn naar beneden gaat, tot in 2020 een volume van nieuwe bestellingen wordt bereikt van ongeveer 70 procent van dat in 2015. Dat de sector in 2019 nog hoge omzetten presenteerde, komt door de lange doorlooptijd. Tijdens de EMO 2019 werd al gewezen op de verzwakkende markt.

Lees ook: Onzekerheid en technofobia spelen de CNC-industrie parten

Minder verspanen voor een elektromotor

Dat markt slecht blijft. heeft waarschijnlijk veel te maken met de automotive industrie. De VDW zegt dat de autofabrikanten weliswaar profiteren van de sterk aangetrokken vraag in China; de machinebouwers merken daar echter amper iets van. De autofabrieken investeren niet massaal. Dat heeft alles te maken met de overgang naar nieuwe aandrijfsystemen. Heel simpel gezegd: voor een elektrische aandrijving hoeft er minder verspaand te worden dan voor een verbrandingsmotor. Deze transitie is, zegt de VDW, steeds meer voelbaar in de branche. Begrijpelijk: in het Marktbericht 2019 meldt de VDW dat de automobielindustrie (inclusief de toeleveranciers) goed is voor 47,7% voor de afzet van Duitse werktuigmachines.

Lees in Solutions Magazine hoe BMW de productie herinricht voor e-mobility

Welke sectoren groeien wel?

De enige sectoren die het momenteel nog goed doen, zijn de elektronicaindustrie, de medische industrie, luchtbehandeling en sectoren zoals de levensmiddelen en verpakkingsindustrie. Dit kan de branche als geheel niet uit het slob trekken. De elektronica-industrie was vorig jaar goed voor 2,7% van alle verkopen van Duitse machinebouwers; de medische industrie samen met fijnmechanica en optische componenten 3,5 procent. In cijfers uitgedrukt verwachten de Duitse machinebouwers dat de productie dit jaar zo’n 30 procent krimpt. Daarmee zakt de sector terug naar een volume van € 12 miljard, nog altijd € 2 miljard boven het vorige dieptepunt tijdens de financiële crisis 2009/10. Andere jaren waarin de Duitse machinebouw een productievolume van € 12 miljard haalde, waren 2011 en 2007.

FOTO: De VDW organiseert in eind maart 2021 de Metav 2021 Reloaded, de herkansing voor de beurs die dit jaar niet door kon gaan vanwege Corona.

1 comment

Pin It on Pinterest