Made-in-Europe.nu

Nominaties IERA Award geven de robot ogen en handen

Een robot met ‘Fingerspitzengefühl’ en de beste ogen die er voor een robot momenteel zijn: daar zorgen de beide nominaties van de IERA Award voor. OnRobot is met de grijper RG2-FT genomineerd; Photoneo met de MotionCam-3D.


De IERA Award is een prijs die elk jaar wordt toegekend aan een baanbrekende robotica innovatie op het snijvlak van wetenschap en economie. Ook dit jaar reiken de Internationale Robotfederatie IFR en de IEEE Robotics and Automation Society de award uit, zij het tijdens een tweedaags virtueel event. Volgens Milton Guerry, president van de International Federation of Robotics, laten de genomineerde bedrijven zien hoe automatisering zo kan worden doorontwikkeld, dat mens en machine in een industriële omgeving nog beter kunnen samenwerken.

OnRobot en Photoneo genomineerd voor robotica award

Uiterst gevoelige grijper voelt nadering product

OnRobot heeft met de RG2-FT een grijper ontwikkeld die zo gevoelig is, dat je deze kunt vergelijken met de menselijke hand, meent Enrico Krog Iversen, CEO van het Deense bedrijf. “Hierdoor kan onze grijper ook zeer gevoelige producten, bijvoorbeeld glas, hanteren.” Een van de voordelen van de nieuwe grijper is dat het niet langer nodig is de exacte positie van een product te programmeren. Dankzij de sensortechnologie die OnRobot in de grijper integreert, voelt de grijper als hij het object nadert totdat hij zeker is het vast te kunnen pakken. Hiermee vervangt de grijper de ogen van de machinebediener. Hierbij wordt de kracht zo gedoseerd dat het voorwerp automatisch in de grijper gecentreerd wordt en bij het overgeven van het product aan de mens, precies op het goede moment loslaat.

Camera ‘pakt’ voorwerpen bij 140 km per uur

De tweede genomineerde voor de IERA Award is het Slowaakse Photoneo, dat met MotionCam-3D de robot juist ogen wil geven. Het gaat om een visionsysteem met de hoogste resolutie tot nog toe beschikbaar. “Onze camera’s pakken het object dat zich met een snelheid tot 140 km per uur mag voortbewegen”, legt Jan Zizka, CEO, uit. Hij ziet hiervoor meerdere toepassingen, zoals bij sorteersystemen in de detailhandel of logistiek, afvalsortering of intelligente sorteersystemen. Vanwege de hoge resolutie kunnen de beelden ook gebruikt worden om met Kunstmatige Intelligentie geautomatiseerd kwaliteitscontroles in de productie te doen.

Industrierobot wordt collaborative robot

Milton Guerry van IFR ziet in dergelijke technologie een middel om de industrierobot bereikbaarder te maken voor het midden- en kleinbedrijf. “Een traditionele industrierobot laat zich zonder veel moeite met nieuwe gereedschappen ombouwen tot een echte collaborative assistent.” Omdat beide nominaties plug and play zijn, kunnen ze relatief snel worden ingezet zonder veel programmeerwerk.

De IERA Award wordt op 10 december uitgereikt, op de tweede dag van het Symposiums für Robotik ISR.

Pin It on Pinterest