Made-in-Europe.nu
Komflex

Ceratiz KOMflex closed loop kotterkop

Ceratizit-dochter Komet heeft samen met Blum-Novotest een nieuwe precisie kotterkop ontwikkeld voor volautomatische diametercorrectie voor precisieboringen. Het gereedschap controleert zelf de nauwkeurigheid en corrigeert zich automatisch. Daartoe communiceert de KOMflex kotterkop via de Blum radiotransmissie unit RC66 met de machinebesturing. Ceratizit gebruikt het systeem inmiddels zelf op een Heller 5-assig bewerkingscentrum.


“De toekomst is aan intelligente gereedschappen, die zichzelf kunnen controleren en corrigeren. Want daarmee wordt het verspanen flexibeler, veiliger, preciezer en kosteneffectiever.” Dat zegt Michael Renz, hoofd van de productielijn actuatoren bij Ceratizit in Besigheim. In de Kometfabriek wordt voortdurend gezocht hoe de verspanende bewerking verder te digitaliseren.

Kottergereedschap corrigeert zichzelf automatisch via de machinebesturing

Heel compacte spindelkop

De nieuwe kotterkop met een geïntegreerde radiotransmissie unit van Blum-Novotest is daar het meest recente voorbeeld van. Dankzij deze standaard interface van Blum kan de kop in twee richtingen data uitwisselen met de machinebesturing, in dit geval het moderne Heller 5-assig bewerkingscentrum in de demoruimte van Komet. De KOMflex maakt een closed loop proces bij het boren van precisie gaten mogelijk. Voor de nieuwe precisie kotterkop was het niet voldoende om gewoon een communicatie-eenheid aan te koppelen. De unit moest kleiner. De kop meet in de definitieve versie slechts 100 mm in lengte en heeft een buitendiameter van 63 mm. Het geheel weegt slechts 1,5 kilogram. De kop wordt aangestuurd door de machinebesturing, op basis van de meetresultaten van de taster die in de bewerkingscyclus geïntegreerd wordt. Het systeem is compatible met tasters van andere fabrikanten dan Blum.

Langere tijd onbemand op µm nauwkeurig bewerken

Door in een gesloten regelkring te werken, kan de machine gedurende lange perioden tot op µm nauwkeurig bewerken, zelfs in onbemande ploegendiensten. De autonome werking van de kotterkop verhoogt ook de veiligheid en verbetert de arbeidsomstandigheden voor de operator. Hij hoeft niet meer in de machine om de kotterkop bij te stellen. De KOMflex kan worden gebruikt met snelheden tot 8000 min-1 en garandeert een afstelpositionering met een resolutie van 0,001 mm in de radius. Het instelbereik is +-0,25 mm. Afhankelijk van het gereedschap kunnen boringen met een diameter tussen 1 mm en 120 mm worden gemaakt. De IP67-beschermde behuizing heeft een geïntegreerd batterijvak dat plaats biedt aan twee gemakkelijk vervangbare batterijen. Deze leveren het vermogen voor meer dan 2000 correctiecycli. De aandrijving van de kop is onderhoudsvrij en balanceren is niet per se nodig  door de gepatenteerde constructie.

Ceratizit heeft in Besigheim op het Heller 5-assig bewerkingscentrum HF5500 inmiddels enkele maanden proef gedraaid met de nieuwe kotterkop. Hieruit blijkt dat nauwkeurige gaten haalbaar zijn zonder tussentijds de machine te stoppen, te meten en dan handmatig het kottergereedschap bij te stellen. De RC66 interface kan in totaal tot 16 KOMflex gereedschappen aansturen. Alleen voor meerspindelmachines moet men meerdere interfaces installeren die dan parallel werken.

Pin It on Pinterest