Protolabs

Protolabs koopt 3D Hubs. Het Amerikaanse digitaal maakbedrijf betaalt $280 miljoen in contanten en aandelen voor het Nederlandse platform. Er kan nog een aanvullende fee van $50 miljoen volgen, afhankelijk van de resultaten in de komende jaren. Verwacht wordt dat 3D Hubs dit jaar voor $ 25 miljoen extra omzet gaat zorgen. Eind januari moet de overname al zijn afgerond.


De combinatie van Protolabs en 3D Hubs wordt marktleider in de digitale maakindustrie. “Samen kunnen we elke klantvraag in de totale product life cycle vervullen”, zegt Rob Bodor, Vice President en General Manager van Protolabs over de overname van het Nederlandse platform. Sinds de start in 2013 heeft 3D Hubs al meer dan 6 miljoen onderdelen bij aangesloten partners laten produceren. Enkele jaren geleden heeft het de ommezwaai gemaakt naar de industriële markt.

Supply chains efficiënter en betrouwbaarder maken

Bram de Zwart, CEO en oprichter van 3D Hubs, is enthousiast over de overname. Hij zegt er alle vertrouwen in te hebben dat door samen te gaan met Protolabs de missie, om supply chains efficiënter en betrouwbaarder te maken, verwezenlijkt kan worden. Met deze overname kan Protolabs nog beter de markt bedienen. Het verdienmodel van de twee bedrijven is totaal verschillend, maar ze vullen elkaar aan. Protolabs biedt een online platform voor het bestellen van onderdelen, die in de eigen fabrieken worden gemaakt. 3D Hubs is een netwerk waar maakbedrijven capaciteit aanbieden. Volgens Brian Garret, co-founder en Chief Product Officer bij 3D Hubs, kunnen de twee bedrijven samen de best mogelijke on-demand productieoplossing aanbieden.

Lees in Solutions Magazine het interview met Bram de Zwart over de wijze waarop 3D Hubs de Chinese CNC-industrie koppelt aan Europese en Amerikaanse OEM’ers

Ruim 11 keer de omzet

Protolabs betaalt $280 miljoen dollar voor de overname. Daarvan betaalt het $ 130 miljoen cash en $150 miljoen met gewone aandelen Protolabs. Als 3D Hubs de doelstellingen in de komende twee jaren haalt, volgt er nog eens $25 miljoen cash en voor $25 miljoen aandelen. Ook de medewerkers van 3D Hubs profiteren dan mee. Protolabs betaald hen een beloning als de bedrijfs- en persoonlijke doelen worden gehaald. Het Amerikaanse bedrijf verwacht dat 3D Hubs dit jaar voor $25 miljoen omzet oplevert. De omzet is sinds 2017 elk jaar meer dan verdubbeld. Protolabs verwacht dat de winst door de overname marginaal verwatert. De groei zal echter versnellen.

3 gedachten over “Protolabs koopt 3D Hubs voor minstens $280 miljoen

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest