Made-in-Europe.nu
ASML Cleanroon Assembly

Recordjaar ASML moet in 2021 en 2022 vervolg krijgen

ASML heeft een recordjaar achter de rug, waarin de 100e EUV-machine is geleverd. De chipmachinefabrikant heeft echter de doelstelling om dit jaar 45 tot 50 EUV-machines te produceren losgelaten als gevolg van aarzeling bij de klanten medio 2020. In 2022 moet de supply chain wel rekening houden met die aantallen, zegt ASML CEO Peter Wennink. Ondertussen verkoopt ASML méér DUV-machines dan verwacht.


Positieve geluiden in Veldhoven. ASML heeft een recordjaar achter de rug. €14 miljard euro aan omzet is in 2020 gerealiseerd. Daarmee is de omzet sinds 2016 verdubbeld. Onder aan de streep blijft er € 3,6 miljard netto winst over. En de machinebouwer heeft momenteel €7,5 miljard in kas. De omzet met de EUV-technologie groeide met 60%, 31 systemen zijn geleverd. Dit jaar verwacht het bedrijf de omzet uit de verkopen van EUV-machines opnieuw met 30% te vergroten. Peter Wennink heeft er alle vertrouwen in dat de jongste lithografietechnologie van de machinebouwer tot midden komend decennium voor goede omzetten zal zorgen.

Supply chain maakt zich op voor 45 tot 50 EUV systemen in 2022

Peter Wennink, CEO van ASML.

Covid-19 heeft toch impact
Als je de cijfers van ASML bekijkt, zou je niet vermoeden dat de wereld al bijna een jaar in de greep is van het covid-19 virus. “We hebben het zelfs beter gedaan dan we een jaar geleden verwachtten”, aldus Peter Wennink tijdens de persconferentie over de resultaten. De realiteit is echter anders. Het had nog beter kunnen zijn zonder de onzekerheid die in het tweede kwartaal van 2020 in de afnemersmarkten van ASML is geslopen. In het tweede en derde kwartaal van vorig jaar hebben de klanten hun verwachtingen omtrent de vraag naar chips naar beneden bijgesteld (met de huidige tekorten in de auto-industrie als gevolg). Omdat tussen het plaatsen van de eerste order in de supply chain en het installeren van de machine 18 tot 20 maanden zitten, heeft ASML midden vorig jaar in de eigen supply chain de verwachtingen getemperd. Terecht? “Als je nu terugkijkt hadden we dat waarschijnlijk niet moeten doen. Maar het is wat het is”, aldus Peter Wennink.

In 2022 echt 45 tot 50 EUV systemen bouwen
Fundamenteel is er niks veranderd, ondanks de impact van covid-19 en de geopolitieke zaken die spelen. Daarom blijft ASML de cyclustijden voor de assemblage van de machines verkorten, om in 2022 een interne capaciteit te hebben van tegen de 50 machines. “Tegen die tijd zal onze supply chain ook het tempo weer hebben opgepakt.” De ASML CEO twijfelt er niet aan dat de supply chain kan leveren wat ASML nodig heeft. Volgens Roger Dassen, CFO, zullen er dit jaar nog geen 45 tot 50 machines worden geproduceerd, zoals eerder aangekondigd. Maar voor 2022 gaat hij uit van een interne capaciteit van 50 EUV-machines. De sterke vraag in de markt naar de ASML technologie legt daar een stevig fundament onder. Overigens heeft ASML besloten om geen exacte aantallen EUV-machines meer te communiceren als het om verwachtingen gaat, maar de waarde van de machines. “De waarde is belangrijker dan de aantallen.” Dit jaar worden ook de eerste High NA-systemen geleverd, de nieuwe generatie EUV-machines. Roger Dassen verwacht dat deze serie tegen 2025 of 2026 in volumeproductie gaat.

Over de hele breedte van het product portfolio heeft ASML het in 2020 goed gedaan. Foto’s: ASML

Ook DUV blijft gevraagd
Overigens heeft de chipmachinefabrikant het niet alleen goed gedaan met de EUV-technologie. Het aantal DUV (Deep UV) machines dat is verkocht ligt hoger dan verwacht. Dit komt onder andere doordat de markt voor geheugen chips sinds eind 2020 sterk aan het herstellen is, iets dat dit jaart doorzet. In 2020 was het orderboek voor deze systemen goed gevuld met € 7,3 miljard. Peter Wennink denkt dat uiteindelijk de EUV-technologie de Deep UV technologie misschien deels gaat kannibaliseren, maar dat moment is nog ver weg. “De vraag naar DUV groeit nog steeds, die technologie is belangrijk voor ons.” China is een van de groeimarkten waar hij veel opwaarts potentieel ziet, ondanks dat de EUV-machines nog niet geëxporteerd mogen worden.

Pas aan het begin van de digitale transitie
Volgens Peter Wennink is de innovatiedrang van het semiconductor ecosysteem, dat wereldwijd $400 miljard omzet genereert, enorm. De transitie van de fysieke infrastructuur naar de digitale is net pas gestart. De uitrol van 5G geeft dit een nieuwe impuls waar ook ASML van zal profiteren. Digitalisering kan alleen functioneren als de data op een efficiënte en economische manier getransporteerd kunnen worden. Daar zorgt 5G voor. Dankzij dit snelle netwerk kunnen slimmere algoritmen en machine learning doorontwikkeld worden tot heel nieuwe toepassingen in de hele samenleving. En die toepassingen vragen weer chips.

1 comment

  • […] de fundamentele groeifactoren, zo vatte Peter Wennink, CEO van ASML, eigenlijk alles samen bij de presentatie van de Q4 2020 cijfers eerder dit jaar. “Zolang we de rekenkracht verdubbelen tegen dezelfde kosten, blijft de […]

Pin It on Pinterest