De bereidheid in de Nederlandse en Vlaamse industrie om te investeren in additive manufacturing is groot. Dat concludeert Flam3D op basis van de eerste resultaten van een groot onderzoek. Een op de drie deelnemers aan dit onderzoek is van plan te investeren in 3D metaalprinten.


Flam3D, de belangenbehartiger van de volledige waardeketen in de 3D printindustrie in heeft eind vorig jaar onderzoek gedaan naar 3D printen annex additive manufacturing. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat het bedrijfsleven de investeringen in additive manufacturing wil opvoeren met 23%.

Flam3D onderzoek toont potentieel van behoefte aan duizenden 3D printers

FMI Additive is een voorbeeld van een medische toeleverancier die al veel geïnvesteerd heeft in 3D printen.

Potentieel van duizenden 3D printers

Van de 89 bedrijven die zelf 3D printen of dit deels uitbesteden is 60% van plan verder te investeren in hardware. Deze 53 bedrijven geven aan 102 machines te willen kopen. Daarnaast waren er nog 27 bedrijven die hun printwerk helemaal outsourcen of helemaal nog niet bezig zijn met 3D-printing die geantwoord hebben op de vraag of ze gaan investeren in hardware. Van die 29 bedrijven zijn er 17 die dat inderdaad voorzien; samen goed voor 31 printers in heel wat verschillende technologieën ook. Dat lijkt wellicht weinig; Kris Binon vindt dat echter best veel. “De vragen zijn vooral beantwoord door bedrijven die met 3D printen bezig zijn of er iets mee hebben. Ruim 140 in totaal. Natuurlijk mag je de resultaten niet zomaar extrapoleren, maar deze cijfers geven wel aan dat de markt een potentie heeft van duizenden 3D printers in de komende jaren.”

Medische- en aerospace-industrie trekken de kar

Tot nog toe zijn het de medische- en aerospaceindustrie die de kar hebben getrokken. Deze sectoren hebben respectievelijk 23% en 21% van hun investeringsbudget in de afgelopen jaren in additive manufacturing gestopt, hetzij in hardware, hetzij in software. Ook komende jaren willen ze méér investeren. 35% van de deelnemers zegt van plan te zijn in 3D metaalprinten te investeren. Uitgesplitst naar de verschillende technieken wil 9% investeren in powderbed fusion technologie, 6% in binder jetting en 5% in Directed Energy Deposition, waartoe WAAM eveneens behoort. Investeren in FDM printers staat ver op kop met 26%.

Meer over de eerste uitkomsten van het onderzoek kun je lezen bij 3D Print magazine

2 gedachten over “Veel investeringsplannen voor additive manufacturing

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest