Made-in-Europe.nu

Metaalindustrie positiever over omzetontwikkeling 2021

De omzetdaling in het 4e kwartaal van 2020 is in de metaalindustrie lager dan gemiddeld in de Nederlandse industrie. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Wel doet de sector het slechter dan de meeste ander industriële sectoren, In de hele industrie waren de ondernemers eind 2020 positiever over de vooruitzichten dan een jaar eerder.


De Nederlandse industrie in de volle breedte heeft in het laatste kwartaal van 2020 7,2% minder omzet geboekt dan een jaar eerder. Dit cijfer is sterk beïnvloed door de olie- en gas- en chemische industrie, waar de omzetten sterk onder druk hebben gestaan in het 4e kwartaal. De binnenlandse omzet in de metaal is met 5,8% gedaald, die in het buitenland met 8%. In de hout- en bouwmaterialenindustrie lag de omzet wel hoger dan een jaar eerder. Het herstel van de industriële activiteiten in het derde en vierde kwartaal heeft de negatieve gevolgen van de coronapandemie niet kunnen goedmaken, aldus het CBS.

Niet negatief over 2021

De ondernemers in de hele industrie zijn niet uitgesproken negatief over 2021, het lopende jaar. Een op de drie rekent op een omzetgroei in 2021, ruim 51% op een gelijkblijvende omzet en 16,6% op een daling. Hiermee zijn ondernemers positiever gestemd over de omzet dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Wel is men negatiever over de vraag naar personeel, aldus het CBS. Tegenover 13,1% van de bedrijven die denken dat het personeelsbestand zal toenemen in 2021, staat dat 15% er rekening mee houdt dat het aantal medewerkers dit jaar juist krimpt.

Pin It on Pinterest