umati

Renishaw heeft zich aangesloten bij de umati community. Hiermee ondersteunt Renishaw de verdere ontwikkeling van deze communicatiestandaard voor werktuigmachines. Onder andere OEE-metingen moeten betrouwbaarder worden. Tegelijkertijd blijft Renishaw het MTConnect protocol aanbieden en ondersteunen. Het Britse concern behoudt de positie in het standaardisatiecomité van MTConnect.


Umati is een initiatief van de Duitse machinebouwers, verenigd in de VDW. Hierbij heben zich inmiddels fabrikanten uit de rest van de wereld aangesloten. Op basis van OPC UA biedt umati een interface waarmee CNC-machines – en ook perifere apparatuur – snel en eenvoudig gekoppeld kan worden aan bijvoorbeeld MES software. Renishaw is een van de pleitbezorgers voor data gestudeerde productie.

OPC-UA interface naast MTConnect standaard voor Renishaws Central platform

umati

Informatiemodel verder ontwikkelen

“Als een actief lid van de umati community kunnen we data leveren voor de verdere ontwikkeling van het informatiemodel als een leidende standaard voor Industrie 4.0”, zegt Paul Maxted, directeur Industrial Metrology Applications bij Renishaw. Met de verschillende tasters en andere meetoplossingen haalt Renishaw data uit het hele CNC-proces, vanaf het instellen tot en met het meten van het werkstuk. “Door onze data in umati aan te bieden zal de interoperabiliteit tussen machines op de werkvloer verder verbeteren. Gebruikers krijgen ze waardevolle meetgegevens om de kwaliteit te verbeteren en onderbouwde beslissingen te nemen om de productieactiviteiten continu te verbeteren.” 

Beter inzicht in het bewerkingsproces

Renishaw neemt de umati-standaard op in Renishaw Central, het platform voor productiegegevens. Dit moet uiteindelijk leiden tot een beter inzicht in wat er in het totale verspanend proces gebeurt en waarom. Hierdoor zal de OEE-meting betrouwbaarder worden, zegt James Hartley, Applications and Marketing Manager. Deze meting is volgens hem momenteel misleidend omdat maakbedrijven niet over de juiste data beschikken en daarom deze vaak op 100 procent zetten. Dat geeft de indruk dat processen efficiënt verlopen, wat echter niet zo is. “Als lid van umati kunnen we maakbedrijven helpen om OEE nauwkeurig te meten en hun procesketens te optimaliseren.”

1 gedachte over “Renishaw sluit zich aan bij umati community

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest