Made-in-Europe.nu
LiveTech

DiMaP 2.0: virtuele beurs over hoe digitaal de verspaning is

Kunnen neurale netwerken automatisch fouten herkennen bij diepgatboren? En kun je proces- en werkstukcontrole integreren in de machinebesturing? Zomaar twee vragen die volgende week aan bod komen tijdens de tweede editie van DiMaP 2.0. Een digitale beurs over digitalisering in de verspaning. Met 16 deelnemers en een virtuele Biergarten op de slotdag.


De eerste editie van DiMaP trok vorig jaar 1600 deelnemers en 12 exposanten. Wat dat laatste betreft zit de groei er dit jaar al in. Van 16 tot en met 19 maart presenteren 16 organisaties hun oplossingen voor de digitalisering in de verspaning. Naast vier kennisinstellingen (meerdere Fraunhofer instituten en het PTW van de TU Darmstadt) zijn dit bedrijven zoals DMG Mori, Ceratizit, Hufschmied en andere. Behalve dat de deelnemers via webinars hun kennis delen, zijn er ook online demonstraties hoe de verspaning digitaliseert. Voertalen: Duits, Engels en Chinees.

Kunstmatige Intelligentie

Het Fraunhofer IWU, het werktuigmachine instituut uit Chemnitz, presenteert drie digitale oplossingen die momenteel ontwikkeld worden. Een hiervan is een adaptief proces voor het slijpen, onder andere rondslijpen. In een tweede presentatie gaan de onderzoekers in op de mogelijkheden om neurale netwerken in te zetten bij foutherkenning bij diepgatboren. Het gaat met name om het herkennen van oppervlaktefouten met behulp van kunstmatige intelligentie. En op de laatste dag van DiMaP gaat het om de mogelijkheden van inline procesbewaking op basis van het Xeidana framework, een modulair softwareplatform om snel regelsystemen te bouwen op basis van sensorsignalen en zo realtime kwaliteitsbewaking uit te voeren.

Ceratizit gebruikt voor het Toolscope monitoringsysteem data van pro-micron sensoren.

Ceratizit demonstreert closed loop proces

Ceratizit is een van de gereedschapsfabrikanten die meedoen aan de digitale verspaningsbeurs. Het demonstreert hoe je draadloos signalen in de CNC-machine kunt oppakken om de krachten op het gereedschap te bewaken. De krachten worden gemeten met het sensorsysteem spike mobile van pro-micron; de data worden verwerkt door Toolscope, het monitoring- en regelsysteem van Ceratizit. Een tweede demonstratie door Ceratizit is een closed loop proces op basis van de nieuwe Komflex kotterkop. Deze is voorzien van de Blum RC66 interface en een meettaster. Meetgegevens gaan naar de besturing die daarna automatisch een correctieprogramma genereert. De derde noviteit die Ceratizit toont, is support op afstand met de nieuwe app LiveTechPro. Hiermee kunnen de experts van de gereedschappenfabrikant op afstand mee kijken en ondersteuning bieden, eventueel zelfs in combinatie met Virtual Reality.

Pro-micron: digitale assistent

Pro-micron, ontwikkelaar van sensortechnologie, doet meerdere demonstraties van toepassingen van de spike sensorunits tijdens de virtuele beurs. Onder andere toont het hoe je data kunt gebruiken om het verspaningsproces te sturen. Ook toont het in een live show een digitale assistent voor de CNC-verspaner.

De user interface van het Xeidana platform (Foto Fraunhoger IWU)

Husfschmied: akoestische procesbewaking

Hufschmied gaat dieper in op de resultaten van SonicShark, een zelflerend systeem dat op basis van akoestische signalen de kwaliteit tijdens het verspaningsproces bewaakt. Het is een systeem voor inline kwaliteitscontrole. De akoestische en trilling signalen worden vertaald naar bruikbare data. In een ander project dat de gereedschappenproducent presenteert, werkt Hufschmied samen met pro-micron. Gezamenlijk hebben ze onderzoek gedaan naar het monitoren van het frezen van vezelversterkte kunststoffen. Het doel hiervan is de niet-productieve tijd te minimaliseren door in het proces de freesbanen te volgen en te optimaliseren. Dit gebeurt door data van verschillende sensoren te combineren.

LiveTech
De LiveTech pro app van Ceratizit

Een overzicht van alle presentaties vind je hier. Donderdag 18 maart is er online een discussie gepland met professor Thomas Bergs van Fraunhofer IPT in Aken over hoe digitaal de verspaning over vijf jaar echt zal zijn. En de laatste dag van DiMaP, vrijdag 19 maart, wordt tijdens de middagpauze afgesloten met een After DiMaP 2.0 Beer netwerkevent.

3 comments

Pin It on Pinterest