Made-in-Europe.nu
EMCO

Metav Digital: flexibele automatisering en nog meer digitalisering

De Metav Digital telt tot nog toe 60 exposanten. Automatisering is een van de hoofdthema’s, net als digitalisering en flexibilisering, van gereedschappen tot en met robotica. Want de digitalisering begint ook door te breken in de gereedschappen.


Ruim een jaar geleden zetten de VDW en Messe Düsseldorf een dikke streep door de Metav 2020. Een jaartje geduld en de Metav Reloaded zou in de lente van 2021 de bezoekers uit onder andere de Benelux naar Düsseldorf trekken. De coronapandemie houdt beurscomplexen nog steeds dicht.

3D beurs voor de verspanende industrie telt 60 deelnemers

EMCO toont het EMconnect platform tijdens Metav Digital.

Te weinig capaciteit beurs voor te bereiden

Daarom lanceert de VDW op 23 maart Metav Digital, een nieuw platform om de business te ondersteunen. Naast 3D exposities en webinars lanceert de VDW dit jaar ook een digitaal matchmakingsysteem. Volgens Wilfried Schäfer, directeur van de VDW, wordt het nieuwe concept positief ontvangen in de markt. Dat het aantal exposanten tot 60 beperkt blijft, heeft volgens hem vooral te maken met de arbeidstijdverkorting waar veel Duitse machinebouwers nog steeds gebruik van maken. “Velen willen wel maar kunnen niet deelnemen omdat ze nu geen capaciteit hebben om deze beurs voor te bereiden. Juist op de marketing en verkoopafdelingen maakt men gebruik van arbeidstijdverkorting.

Op korte termijn zijn standaard interfaces van het allerhoogste belang

Modulaire robotsystemen

In het online conferentieprogramma van Metav Digital presenteert de TU Dortmund de ontwikkeling van een modulair automatiseringsconcept. Professor Dirk Biermann van de TU Dortmund zegt dat door de coronapandemie het belang van vergaande automatisering en een integrale koppeling van machines en IT systemen belangrijker dan ooit is geworden. “Daarom is voor de korte termijn de ontwikkeling van standaardinterfaces van het allergrootste belang.” Op de digitale beurs krijgt umati veel aandacht. De universiteit van Dortmund laat zelf al iets zien van de onderzoeken naar de Fabriek van de Toekomst waaraan gewerkt wordt. Een onderzoeksgroep richt zich op het dynamisch aanpassen van de fabriek aan veranderende omstandigheden. Samen met partners uit de industrie worden al concepten in de praktijk getest.

EMCO palletwisselaar

De 60 exposanten leggen tijdens de digitale 3D beurs (23-26 maart) sterk de nadruk op automatisering als ‘enabler’ voor meer concurrentiekracht. EMCO toont bijvoorbeeld het softwareplatform Emconnect en meerdere automatiseringssystemen. Voor de Unimill bewerkingscentra heeft EMCO een lineaire palletwisselaar ontwikkeld waarin twee rijen met pallets boven elkaar staan. De machinebouwer toont daarnaast een grotere variant in de MMV-lijn, de 5-assige ‘Fahrständer’ bewerkingscentra. De machine met beweegbare kolom heeft nu een maximaal bereik van 4200 bij 5200 bij 6200 mm en is geschikt voor werkstukken tot 8.000 kilogram.

Iscar presenteert heel nieuwe gereedschappen uit de Neologiq lijn.

ISCAR: gereedschappen met sensoren

De digitalisering speelt ook nadrukkelijk aan de gereedschappenkant. Iscar laat tijdens de Metav Digital gereedschappen zien waarin sensoren geïntegreerd zijn. Het idee hierachter is het verder terugdringen van de insteltijden van gereedschappen. De gereedschappenfabrikant presenteert op de digitale beurs enkele heel nieuwe gereedschappen uit de Neologiq lijn.

Paul Horn heeft samen met Kistler het PTS systeem voor standtijdbewaking verbeterd.

Paul Horn en Kistler: standtijdbewaking

Paul Horn laat de nieuwe versie van het samen met Kistler ontwikkelde systeem voor realtime standtijdbewaking zien. Dit PTS-systeem leent zich voor CNC-draaimachines. Deze oplossing vergt niet dat er ingegrepen moet worden in de CNC-besturing, waardoor het dus machine-onafhankelijk kan worden ingezet. Het systeem neemt weinig ruimte in de machine in beslag en zorgt voor méér productiecapaciteit.   

De Metav Digital vindt van 23 tot en met 26 maart plaats. Registreren kan vanaf 1 maart via deze link.

1 comment

Pin It on Pinterest