Italië is momenteel de place to be in Europa als het om investeringen in de maakindustrie gaat. De belastingvoordelen voor Italiaanse bedrijven kunnen oplopen tot 65%. Dat heeft Barbara Colombo, president van Ucimu, gezegd tijdens de EMO Milano 2021 persconferentie.


In oktober zal de EMO Milano de eerste wereldbeurs voor de metaalindustrie zijn die sinds lange tijd weer fysiek plaatsvindt. En dat komt op het juiste moment, bleek tijdens de presentatie. “Ik ben blij dat de EMO Milano live doorgaat, we hebben handelsbeurzen als platform gemist”, zo trapt Martin Kapp, voorzitter van de Duitse machinefabrikantenvereniging VDW af.  

Ucimu president aan vooravond EMO Milano: Italië het beste land om te investeren

Vraag stijgt met 158%

Italië is voor de Duitse machinefabrikanten een belangrijke markt. Net als omgekeerd. Voor de Italiaanse fabrikanten is Duitsland de tweede belangrijkste markt. De export vanuit Duitsland is afgelopen jaar echter fors gedaald, met 44%. In het eerste kwartaal hebben de VDW-leden de orderintake van niet-Duitse klanten met 40% zien stijgen. En daarvan komt een deel uit Italië, dat volgens Marin Kapp in de eerste drie maanden van dit jaar de sterkste opleving van investeringen in kapitaalgoederen zag sinds 1995. De vraag trok in Q1 2021 aan met liefst 158%. Hierbij moet wel de kanttekening worden gemaakt dat Italië als eerste Europees land vorig jaar in lockdown ging.

Beste land om te investeren

En de vraag naar investeringsgoederen blijft nog even aanhouden, verwacht Barbara Colombo van Ucimu. Italië lift niet alleen mee op de wereldwijde groei van de werktuigmachineindustrie zoals Oxford Economics voorspelt. De Italiaanse markt doet het volgens de Ucimu president mede zo goed omdat de Italiaanse overheid voor dit en volgend jaar een zeer aantrekkelijke stimuleringsregeling voor de maakindustrie heeft opgezet. “Italië is het beste land om investeringen te doen”, antwoordde Barbara Colombo (in haar dagelijkse functie directeur van Ficep) op de vraag naar een toelichting op deze fiscale stimulansen.

Korting tot 65%

“Als je investeert in een machine, of automatisering of digitalisering, kun je belastingvoordelen krijgen die uiteindelijk oplopen tot een bedrag vergelijkbaar met een korting van 65% op de prijs van de machine.” Dat percentage is gemiddeld in Italië, in het Zuiden van het land kan het voordeel nog verder oplopen. En deze regeling geldt tot eind 2022. Daarom komt de EMO Milano op een goed moment. Tot nog toe hebben zich meer dan 100 Duitse exposanten aangemeld. Hiermee is Duitsland het grootste buitenlandse collectief. In totaal doen exposanten mee uit 32 landen, maar de organisatie verwacht dat dit verder gaat oplopen als het vaccinatieprogramma in Europa komende tijd meer vaart krijgt en de Green Pass van de EU wordt ingevoerd. Verwacht wordt dat ook de bezoekers de weg naar Milaan gaan vinden. Over een maand gaat de registratie open.

EMO Milano gaat door van 4 tot en met 9 oktober 2021

Het zal dit jaar goed zaken doen zijn voor de exposanten op de EMO MIlano, net als in 2015.

3 gedachten over “Italië: 65% korting dankzij fiscale stimulansen

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest