De Franse toeleverancier DCDI wilde wel een nieuwe Mazak Variaxis 5-asser, maar niet ook nog eens fors investeren in nog meer pallets en opspanmiddelen. De RoboJob Tower bracht uitkomst. Dankzij de combinatie van pallet- en werkstukbelading draait de nieuwe machine van vrijdagmiddag tot maandagochtend onbemand wisselende series.


De Franse fijnmechanische toeleverancier DCDI in La Ferté-Saint-Aubain, een half uurtje met de auto onder Orleans, zit middenin de Cosmetic Valley. Het belangrijkste technologiecluster in de Franse parfum- en cosmetica-industrie telt meer dan 800 bedrijven, goed voor ruim 70.000 jobs, ruim 200 onderzoekscentra en zeven universiteiten. DCDI heeft niet alleen klanten in de cosmetische sector. Van hieruit is de stap naar de medische industrie klein. Ook opdrachtgevers uit de telecommunicatie-, energie- en luchtvaartindustrie rekenen inmiddels op zowel de precisiecomponenten van de toeleverancier, alsook de (sub)assembly’s en de speciaal verpakkingsmachines, klantspecifiek ontwikkeld en gebouwd. “We hebben een eigen ontwikkelteam dat meedenkt met de klant én we zorgen in huis voor de assemblage”, zegt David Gratet, zaakvoerder en zoon van de oprichter van DCDI. Dat de toeleverancier over eigen productiecapaciteit voor frees- en draaidelen én plaatwerkdelen beschikt, maakt het bedrijf een aantrekkelijke one-stop-shop partner voor de klanten uit de verschillende sectoren.

Franse DCDI haalt 72 uur onbemande productie van kleine series met RoboJob Tower

RoboJob Tower
  • Nog meer over het Tower systeem van RoboJob
  • Key account RoboJob gaat Tower wereldwijd inzetten
  • Tower sluit naadloos aan op automatiseringsvisie Nossin Fijnmechanische Industrie (artikel 2 juni online)
  • Groot verspaner Platteau Subcontracting boort met RoboJob Tower nieuwe markt aan (artikel 16 juni online)

High mix, low volume

Het betekent tegelijkertijd dat DCDI flexibel moet kunnen reageren. Doorlooptijden zijn kort, series klein. En voor veel klanten produceert de toeleverancier op bestelling. “High mix, low volume is bij ons dagelijkse realiteit”, zegt David Gratet. Daarom werkt men al langer met een palletbeladingsysteem en werd enkele jaren geleden een RoboJob Mill-Assist in de fabriek in La Ferté-Saint-Aubain geplaatst. “Om series van 5 tot 30 stuks in een grotere variëteit efficiënt te produceren, moeten we wel automatiseren”, gaat de zaakvoerder verder. De precisiecomponenten worden op de pallets bewerkt. De andere onderdelen worden door de RoboJob Mill-Assist automatisch op de CNC-freesbank geplaatst zodat deze ’s avonds en ’s nachts onbemand kan doordraaien. Toen DCDI onlangs de capaciteit uitbreidde met een Mazak Variaxis i600, stond voor David Gratet bij voorbaat vast dat ook deze 5-assige CNC freesmachine geautomatiseerd moest worden. Aanvankelijk dacht hij aan palletbelading van de nieuwe Mazak Variaxis machine. “Dat zou echter extra investeringen in nog meer opspanmiddelen betekenen. Toen RoboJob de Tower presenteerde, waren we meteen gecharmeerd van de flexibiliteit én de grote capaciteit zonder dat we in extra pallets hoeven te investeren.  Bovendien geeft de Tower ons meer technische mogelijkheden aan een lagere kostprijs.”

Producten waarvoor we vroeger 15 pallets nodig hadden, passen nu op één inlay

De RoboJob Tower wisselt bij DCDI grijpers, werkstukken en pallets met daarop klemmen.

Combinatie pallet- en producthandling

De RoboJob Tower combineert namelijk pallet- en werkstukbelading in één systeem. Hierdoor ontstaat er op een klein oppervlak heel veel extra capaciteit omdat pallet- en werkstukbelading in één systeem samengaan, in willekeurige volgorde. David Gratet: “Series waarvoor we vroeger 15 pallets nodig hadden, passen nu op één inlay in de lade van het Tower systeem. Hierdoor kunnen we de capaciteit fors vergroten en kunnen we gemakkelijk een heel weekend autonoom produceren, zonder dat er iemand materiaal hoeft bij te laden of werkstukken opnieuw op een pallet hoeft te plaatsen.” DCDI gebruikt palletbelading (400 bij 400 mm) voor de meest kritische componenten. Deze werkstukken worden in een Lang klem op de pallet geplaatst. De robot haalt de pallets met opspanning uit de RoboJob Tower en plaatst ze op de machine. Dezelfde robot schakelt daarna moeiteloos over op werkstukbelading. Hoewel dit misschien minder nauwkeurig lijkt, is het dat absoluut niet. De robot duwt het werkstuk in de machineklem tegen de aanslag en het materiaal is precies opgespannen. “Het programmeren van de Tower is zo eenvoudig dat we onderdelen met een gecombineerde cyclustijd van een half uur of langer manarm produceren. Dan loont het al om de Tower in te zetten”, legt David Gratet uit.

We hebben de doorlooptijden fors kunnen inkorten doordat we een verscheidenheid aan producten onbemand kunnen frezen

Produceren op afroep

Door een deel van de lades in de Tower te reserveren voor pallets met daarop de Lang klemmen waarin het materiaal al is ingespannen, produceert DCDI repeatorders op afroep. Het gaat om series van 5 tot maximaal 12 stuks, die klanten nu precies in de aantallen geleverd krijgen die ze nodig hebben, zonder dat de Franse toeleverancier voorraden moet aanhouden. Materiaal en gereedschappen zijn beschikbaar in de cel, dat controleert de besturing van de RoboJob Tower. Op dat moment hoeft in de planning enkel te worden aangegeven hoeveel stukken met welk programma bewerkt moeten worden en de productie loopt automatisch, ’s nachts en in het weekend. “Hierdoor hebben we de doorlooptijden kunnen verkorten. Waren we vroeger beperkt tot enkele uren autonoom werken, nu kunnen we gemakkelijk een heel weekend overbruggen”, aldus David Gratet. Het systeem is voorzien van een station waar de robot van grijper kan wisselen. Hierdoor kan DCDI een nog grotere variatie aan verschillende producten onbemand bewerken, ongeacht hoe klein de series ook zijn.

Met het Tower systeem kan DCDI het hele weekend onbemand doorwerken.

Factory of the Future

De automatische wisseling tussen pallet- en werkstukbelading geeft DCDI de flexibiliteit die de toeleverancier nodig heeft, zonder dat dit ten koste gaat van planningszekerheid. Daarom past de RoboJob Tower zo goed in het Factory of the Future concept, waarin high mix, low volume onbemand wordt geproduceerd. “Uiteindelijk gaat het erom dat we flexibel en eenvoudig een weekend lang autonoom kunnen produceren met de RoboJob Tower,” besluit David Gratet.

Het Franse DCDI was de eerste klant van RoboJob die het Tower systeem met dubbele belading is gaan gebruiken. “Onderzoek wijst uit dat mkb-toeleveranciers 72 uur autonomie zoeken en in die tijd 8 verschillende series willen maken”, zegt Jelle De Roovere, bij RoboJob verantwoordelijk voor de internationale markten. “Daarmee kunnen ze onbemand van vrijdagmiddag tot maandagochtend produceren.” De RoboJob Tower gaat afhankelijk van de cyclustijden van de werkstukken hier ver overheen. Meer informatie: RoboJob

Dankzij de RoboJob Tower hoeft DCDI niet opnieuw te investeren in veel nieuwe pallets.

1 gedachte over “On-demand productie in de verspaning met RoboJob Tower

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest