Made-in-Europe.nu

Bijna helft Belgische bedrijven: geen extra kwaliteitscontrole aan begin

Ondanks dat het kwaliteitsbewustzijn in de Belgische technologische industrie is toegenomen, vertrouwt bijna de helft van de bedrijven enkel op de certificaten van de leverancier. Ze laten elke eigen vorm van kwaliteitscontrole bij de ingang achterwege, meldt Sirris op basis van een onderzoek onder 144 Belgische bedrijven.


De Vlaamse kennispartner voor de maakindustrie Sirris heeft eind 2020 onderzocht hoe Belgische technologische bedrijven met kwaliteitscontrole omgaan.  “Kwaliteitscontrole zit in de lift bij onze leden en klanten. Nu willen we de lijn doortrekken en nóg meer techbedrijven ondersteunen met onze testlabo’s en advies”, zegt Hilde krikor, Business Development and Innovation bij Sirris. Een van de uitkomsten van het onderzoek is dat de focus van de bedrijven vooral op de eindproducten ligt.

Sirris ziet bedrijven die wel extra controleren zich positioneren als kwaliteitsmerken

Waarom controleren ze wel

Kwaliteit begint echter bij de materialen en halfproducten die binnenkomen. Zowat 7 op 10 ondernemers checkt steevast of hun materialen en componenten wel de nodige certificaten bezitten. Nog beter: ruim de helft voert extra kwaliteitstesten uit. De redenen die Belgische techbedrijven aangeven om bijkomende testen uit te voeren, hebben een positieve insteek. Het gaat in de eerste plaats om een extra kwaliteitsbewijs voor klanten. Soms controleren ze om als extra argument de duurzaamheid van producten te promoten of als garantie op een optimale werking. Daarnaast zijn er andere, meer defensieve redenen. Denk aan eerdere kwaliteitsklachten en het beperken van risico’s, zoals financiële schadeclaims en imagoschade.

Directe ROI is weinig waarschijnlijk; indirecte des te meer

Waarom niet testen

Ruim 4 op de 10 bedrijven die geen kwaliteitstesten uitvoeren, denken dat vooral de loonkosten te sterk gaan wegen. Ze vrezen daarnaast langere doorlooptijden, vertragingen en extra investeringen. Maar wat de kosten ook mogen zijn, de vraag is vooral: betaalt de investering zich terug? “Een directe return on investment lijkt weinig waarschijnlijk”, zegt Hilde Krikor. “Slechts 5% van de ondervraagde Belgische techbedrijven ziet ‘verhoogde omzetcijfers’ als een positief gevolg van bijkomende kwaliteitstesten.”

Positioneren als kwaliteitsspeler

Neem je de indirecte winsten mee, dan ziet het plaatje er volgens haar heel anders uit. “Extra kwaliteitscontrole is een effectieve manier om je te positioneren als kwaliteitsspeler en je klantentevredenheid te verhogen, terwijl het je kan behoeden voor torenhoge schadeclaims of blijvende imagoschade. Daar valt moeilijk een prijs op te kleven”, zegt ze.

Pin It on Pinterest