Microturn Grind

De Europese machinebouwindustrie ziet licht aan het einde van de tunnel. Dat meldt CECIMO na afloop van de – virtuele – voorjaarsvergadering. In april en mei haalden de machinebouwers weer bezettingscijfers van boven de 70%. En de Industrial Production index haalde in het eerste kwartaal het niveau van eind 2019, voor de coronapandemie de sector in een diep dal drukte.

Er waren optimistische geluiden te horen tijdens de online vergadering van de CECIMO-leden. De voorlopige cijfers wijzen op een groei van de orderintake in het eerste kwartaal van 2021 met 5%. De waarde van de bestellingen ligt 7 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2019. Ook Oxford Economics is positief over de rest van dit en komend jaar. Het Britse onderzoeksinstituut voorspelt voor dit jaar een toename van de vraag naar werktuigmachines met 15%, voor 2022 met 7,5%.

Vraag naar werktuigmachines in 2022 al op niveau van voor de crisis?

emo milano
Het herstel van de machinemarkt zorgt voor positieve vooruitzichten voor de EMO in Milaan dit najaar.

Wereldwijd marktleider

De Europese consumptie zou volgend jaar alweer het niveau van voor de crisis halen. De Europese investeringen herstellen dit jaar eveneens, net als in 2022. De export van werktuigmachines kan nog sterker stijgen. Toch houdt de koepelorganisatie een slag om de arm. Een toename van het aantal besmettingen zou het herstel kunnen vertragen. Tijdens de crisis in 2020 heeft de Europese machinebouwindustrie wel de marktleiderspositie in de wereld behouden: het marktaandeel was eind 2020 33%.

Goede vooruitzichten voor EMO Milano

Filip Geerts, directeur-generaal van CECIMO, verklaarde dat “dankzij het verbeterde bedrijfsklimaat, de ordervooruitzichten voor en de verwachte groei in het verbruik van werktuigmachines, het er rooskleurig uitziet voor de EMO Milano, die in oktober gepland is. Hij verwacht een succesvolle beurs. Wel benadrukt hij dat de nationale regeringen hun plannen moeten uitvoeren om ervoor te zorgen dat de sector op lange termijn concurrerend blijft. Wereldwijde handelsbetrekkingen, het gebrek aan grondstoffen en halffabrikaten leveren de sector de nodige uitdagingen op. Dr. Hans-Martin Schneeberger, CECIMO President, zei in zijn openingsspeech: “CECIMO ziet de toekomst positief tegemoet en hoopt dat onze industrie veerkrachtiger dan ooit uit deze crisis zal komen.”

Vorig jaar heeft de sector de omzet flink zien afnemen met 26,7% volgens interne cijfers van de koepelorganisatie.

Microturn Grind

Foto: De Europese machinebouwers zoals Spinner zien de vraag sterk aantrekken

Pin It on Pinterest