Made-in-Europe.nu
Chiron MT715

Chiron: eind dit jaar terug op niveau 2019

De vraag naar Chiron CNC-machines zal eind dit jaar weer op het niveau van eind 2019 liggen, misschien zelfs wel iets daarboven. In China, waar de industrie als eerste uit de corona lockdown kwam, zit de werktuigmachinemarkt alweer op het niveau van 2018. Ondertussen heeft de machinebouwer leveringsknelpunten voor elektronicacomponenten en de stijgende grondstofprijzen.  


Dit heeft de Duitse machinebouwer bekend gemaakt tijden een virtuele persconferentie in het kader van een online Open House. “We hebben de crisis achter ons gelaten”, zo vatte de nieuwe CEO Carsten Liske de boodschap aan het eind van de virtuele bijeenkomst samen. Hij vindt zelfs dat de groep er nu sterker voor staat dan voor de crisis en is dan ook positief over de toekomst. “De opleving van de markt stemt ons positief. De vraag ligt op een goed niveau, dat zorgt voor optimisme. We staan klaar voor de volgende 100 jaar.” Met dat laatste verwijst de Chiron topman naar het eeuwfeest dat de groep dit jaar viert.

Reorganisatie en herschikken portfolio hebben machinebouwer klaar gemaakt voor nieuwe groeiperiode

Chiron DZ28
Met de DZ28 breidt Chiron het gamma aan de bovenkant uit.

Snelle ramp up van de productie

Het herstel gaat echter niet zonder problemen. In maart en april is de productie in Tuttlingen, waar nu ook de Stama machines worden gebouwd, in sneltreinvaart vanuit een situatie met ‘Kurzarbeit’ overgeschakeld naar volle capaciteit. “Samen met de problemen in de supply chain is deze steile ramp up uitdagend”, aldus Liske. “Maar het lukt nog goed.” In Duitsland heeft de groep nu de productie voor alle merken, behalve het Zwitserse Mecatis, geconcentreerd in Tuttlingen.

Supply chain problemen raken machinebouwer

Volgens Claus Eppler, CTO, ontstaat er momenteel vooral knelpunten bij de levering van de besturingssystemen voor de CNC-machines. “Met creatieve oplossingen pakken we dat aan totdat het probleem definitief opgelost zal zijn.” Ook de sterk gestegen prijzen van metalen en andere grondstoffen raken de machinebouwer, zeker nu bij sommige grondstoffen de beschikbaarheid in het gedrang komt. Dat maakt de ramp up van de productie niet gemakkelijker, gaf CEO Carsten Liske desgevraagd toe. “Tot nog toe lukt het alles binnen de perken te houden. We weten niet in welke richting de ontwikkelingen gaan.”

Verdwijnen er merknamen?

De groep heeft afgelopen jaar het portfolio opnieuw gerangschikt, zodat het logischer in elkaar zit. Overlap tussen de merken Stama en Chiron is er uit gehaald en aan de onderkant – microbewerken – is de Factory 5 van Mecatis toegevoegd. En vorige week is aan de andere kant van het gamma de 28 lijn voor het eerst gepresenteerd. Met deze CNC-machines met een grote werkruimte mikt Chiron onder andere op de productie van structuurdelen voor de vliegtuigindustrie en batterijbehuizingen. “Dit uitgebreide programma, van de Factory 5 tot en met de FZ 28 hebben we nooit eerder gehad”, zegt Claus Eppler. De vraag of de merknaam Stama op termijn verdwijnt, beantwoorde Eppler met “dat kunnen we nog niet beantwoorden. Maar je moet voorzichtig omgaan met merken, die waardevol voor een onderneming zijn.” De nieuwe MT 715, een freesdraaicentrum voor stafmatereriaal en een geïntegreerde automatisering voor het uitladen van bewerkte componenten, werd in elk geval met de merknaam Chiron getoond.

Chiron MT715

FOTO: De Chiron MT715 is het nieuwe draaifreescentrum met stangenlader en robot voor het uitnemen van de bewerkte producten.

2 comments

  • […] Chiron heeft per 1 januari 100% van de aandelen overgenomen. De twee bedrijven blijven zich concentreren op hun kerncompetenties en -markten en gaan daarnaast strategisch en operationeel samenwerken. Het doel is de bewerkings-, assemblage- en fabricageprocessen nog efficiënter te maken met innovatieve automatiseringsoplossingen. Dit geldt zowel voor de procesautomatisering van componentenproductie in grote volumes als voor complexe productielijnen, vanaf het onbewerkte materiaal via de machinale bewerking en aanverwante processen tot de test aan het einde van de lijn […]

Pin It on Pinterest