MachineMetrics

De Amerikaanse startup MachineMetrics heeft in een serie B financieringsronde $20 miljoen opgehaald. Met dat geld wil men het MachineMetrics Industrial Data platform opschalen en wereldwijd uitrollen. Het platform haalt data uit willekeurige CNC-machines om processen inzichtelijk te maken. De investeringsgronde staat onder leiding van een investeerder die belangen heeft in onder andere Universal Roboticss en MiR.

Is dataplatform de opmaat voor de autonome CNC-machine?

“De pandemie van de afgelopen 15 maanden heeft ons laten zien dat een groot deel van onze toeleveringsketen afhankelijk is van machineoperators die ter plaatse zijn. En zelfs lage lonen regio’s zoals India hebben het erg moeilijk om operators terug te halen om machines te laten draaien. Dit heeft de automatisering en Industrie 4.0-technologieën in de productie wereldwijd in een stroomversnelling gebracht, niet alleen in de Verenigde Staten en Europa”, aldus Bill Bither, medeoprichter en CEO van MachineMetrics. Hij gelooft dat de efficiency van CNC-machines fors omhoog kan zonder méér operators als je software, big data en de fysieke machines op de juiste wijze combineert.

Kengetallen op basis van echte data

Het platform van MachineMetrics, dat twee jaar geleden op de Hannover Messe het debuut in Europa maakte, haalt data uit CNC- en andere machines. Op basis hiervan maken algoritmen belangrijke kengetallen om de productie te sturen zichtbaar. Daarmee worden snel knelpunten in de productie zichtbaar zodat men gericht aan oplossingen kan werken. Ook ontwikkelt MachineMetrics algoritmen die de verspanende bewerkingen in de machine verder automatiseren. Zelf omschrijft men het als een digitale vingerafdruk van de operationele machine op basis van ingebouwde sensoren. Een van de partners waarmee wordt samengewerkt is Seco Tools, dat de data gebruikt om de duurzaamheid in het verspaningsproces te verhogen.

Teveel input van operator nodig

Bill Bither zegt dat de huidige generatie machines inefficiënt zijn omdat ze nog altijd veel inbreng van een operator vergen. Een benchmark die het bedrijf vorig jaar uitvoerde bij gebruikers van het platform, leverde een effectief spindelrendement op van amper 24%. Veel ondernemers denken dat dit rendement op 60 tot 70% ligt. Het MachineMetrics platform legt de basis voor de fabriek van de toekomst, waarin de verspanende processen autonoom aflopen. Hierdoor kan het rendement fors omhoog.

Bekende techinvesteerder

De nieuwe investeringsronde wordt geleid door Teradyne, een investeerder actief in industriële automatisering. Zo heeft Teradyne onder andere belangen in Universal Robotics, MiR en AutoGuide Mobile Robots. “Klanten willen in toenemende mate de prestaties van hun productiemachines bewaken om de bezetting te verbeteren en de output te verhogen. MachineMetrics maakt dit eenvoudig met een innovatieve en eenvoudige oplossing die een snelle ROI oplevert,” zegt Greg Smith, President van de Industrial Automation Group van Teradyne. “De visie van het team sluit sterk aan bij onze bredere strategie voor industriële automatisering, die erop gericht is alle fabrikanten uit te rusten met toegankelijke, betrouwbare en eenvoudig te gebruiken automatiseringsoplossingen.”

MachineMetrics heeft momenteel zo’n 100 klanten wereldwijd, die meer dan 1000 CNC machines hebben gekoppeld.

1 gedachte over “MachineMetrics haalt $20 miljoen op voor wereldwijde uitrol platform

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest