Draadvonken kan dus blijkbaar nog nauwkeuriger. Dat heeft De Ridder laten zien tijdens de jaarlijkse Vonktechnologiedagen. De innovaties zitten in de nieuwe Sodick generator en de nieuwe besturing. Met de ALC-P serie legt Sodick de lat qua nauwkeurigheid bij draadvonken extreem hoog.


Sodick heeft in Thailand inmiddels de derde fabriek geopend. Het Japanse concern houdt vast aan het concept om 80% van de onderdelen in eigen huis te bouwen. In deze nieuwe fabriek worden de machines uit de AP-serie gebouwd, de zeer nauwkeurige oliebad EDM-machines. De productie in Thailand bedraagt momenteel zo’n 225 machines per maand. Die vinden normaal gesproken vooral hun weg naar Europa en de VS. “Nu springt de fabriek bij omdat een Chinese klant een order voor bijna 500 draadvonkmachines heeft geplaatst”, zegt Tom Noens, sales-engineer bij De Ridder voor de Belgische markt.

Sodick legt met ultra-P draadvonkmachines de lat nog hoger

Zinkvonkmachine laagdrempeliger

Traditiegetrouw heeft de Sodick dealer de Vonktechnologiedagen gehouden. Een van nieuwe machines bij Sodick is de AL60G, waarvan de eerste is geleverd aan Jadima Fijnmetaalbewerking in Ede. Deze zinkvonkmachine, die ook als AL40G leverbaar is, heeft een nieuwe generator, die 50% sneller is bij voorvonken en de slijtage aan de elektrode nog verder vermindert. Omdat Sodick een hoger niveau besturing op Windows 10 toepast, is de bediening eenvoudiger geworden. Tom Noens: “Ook mensen die minder ervaring hebben met zinkvonken kunnen de machine programmeren.” Dat wordt verder versterkt door meer materialen in de materialendatabase op te nemen. Ook voor materialen als titanium en bepaalde koperlegeringen zijn in de nieuwe database vooringestelde parametersettings beschikbaar. En dat is een ontwikkeling die Hans Wisman, verantwoordelijk voor verkoop en applicatie bij De Ridder, toejuicht. De  nieuwe generatie lineaire motoren heeft geen invloed op de nauwkeurigheid maar wel in combinatie met de hogere rekencapaciteit van de PC op de snelheid van de machine. De nauwkeurigheid verbetert wel doordat Sodick in de AL-G serie temperatuurcompensatie integreert. Een nieuwe feature in deze zinkvonkmachine.

Tom Noens (links) en Hans Wisman: Nederlandse maakindustrie verlegt grenzen van het haalbare.

P voor pitch nauwkeurigheid

De ultraP-versie van de Premium-draadvonkmachines, officiële naam: Sodick ALC600 Premium ultraP , levert de allerhoogste nauwkeurigheden. Sodick heeft een eerste versie van deze Pitch machine eind 2019 getoond op de EMO in Hannover. “We hebben sindsdien de machine uitgebreid getest in het nieuwe Sodick center in het Verenigd Koninkrijk. Deze meetresultaten geven ons de zekerheid dat we met deze nauwkeurigheden naar buiten kunnen komen”, zegt Hans Wisman. Sodick bouwt deze ultra-P-versie  in zowel een ALC400P als ALC600P uitvoering. Voor de oplevering bij de klant wordt de machine met een laserinterferrometer nagemeten. Dat gebeurt in het XY-vlak per raster van 10 bij 10 cm. Eventuele afwijkingen worden in een tabel opgeslagen zodat de machine hiervoor kan corrigeren tijdens het vonken. “Dat levert op een X-slag van 400mm een pitch-nauwkeurigheid op van een halve micron”, zegt Tom Noens. In de Y-slag van 300mm haalt men een nauwkeurigheid van 0,6 micron.  Overigens heeft De Ridder zelf een laserinterferrometer, dus ook voor deze meting is men niet afhankelijk van fabrikant of derden.

Grenzen verleggen

“Bij een steekmaat van 1 micron bevinden we ons wel in een gebied waarin je moet weten wat je doet”, aldus Tom Noens. “Bij dergelijke nauwkeurigheden moet echt alles kloppen, waaronder temperatuurbeheersing, trillingsvrij ten opzichte van de omgeving enzovoorts “ De Ridder heeft van dit type machine inmiddels twee exemplaren in Nederland geïnstalleerd. “Met ASML als klant staan wij in Nederland op een niveau dat je wereldwijd niet tegenkomt”, zegt Hans Wisman. “”Klanten zijn bezig de grenzen van het haalbare op te rekken.”

2 gedachten over “Nederlandse hightech industrie voedingsbodem Sodick precisie EDM

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest