Made-in-Europe.nu

Xometry: platformen maken einde aan ondoorzichtige prijsstelling

Het Amerikaanse platform voor maakdelen Xometry gaat naar de beurs. De beide oprichters bestempelen het platform als dé kans voor de veelal kleinere maakbedrijven om te kunnen concurreren met een klein aantal grote concerns, die door hun schaalgrootte efficiënter opereren. Platform bieden de kans verder te komen dan de regionale klantenkring.


Het was te verwachten nadat de voorbije maanden een hele reeks startups uit de additive manufacturing en online productiebedrijven naar de beurs is gegaan: Xometry voegt zich in het rijtje met ander andere Desktop Metal en Markforged. Het Amerikaanse platform is sinds vorig jaar ook in Europa actief, na de overname van het Duitse Shift. Een van de vroege aandeelhouders is het beleggingsfonds van BMW. Het prijskaartje aan het in 2013 gestarte bedrijf is nog niet bekend. Wel de omzetgroei sinds 2018 jaarlijks 92 procent. Het verlies bedroeg in 2020 ruim $30 miljoen.

Online platform gaat naar de beurs; kans voor kleinere maakbedrijven

Snelle groei, oplopende verliezen

De prospectus die Xometry bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft ingediend schetst een goed beeld van de snelle groei van het platform voor maakdelen. Dat handelt alleen orders af, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Protolabs dat eigen fabrieken heeft of Quick Parts, de maakafdeling van 3D Systems die verkocht gaat worden. Xometry heeft in 2013 de eerste investeerder binnengehaald. Een jaar later was de omzet $800.000. Toen in 2016 de eerste add-in voor Solidworks werd gepresenteerd, stond de omzetteller op $7,6 miljoen. Twee jaar later volgde de integratie met Autodesk Inventor en haalde het platform al een omzet van $38,4 miljoen. Afgelopen jaar is de omzet uitgekomen op $141,4 miljoen. Met een operationeel verlies van bijna $30 miljoen. Om het cijferoverzicht compleet te maken: in Q1 2021 heeft Xometry een omzet behaald van $43,9 miljoen (tegenover $26,6 miljoen een jaar eerder). De verliezen zijn ook verder opgelopen.

Meer dan 400 Xometry-klanten kochten het voorbije jaar voor meer dan $50,000 via het platform

Online inkopen versnelt

De meningen over online platformen voor de maakindustrie zijn verdeeld. De cijfers van het Amerikaanse platform illustreren echter dat de groep kopers die maakdelen op deze manier wil inkopen, groeit. In twee jaar tijd is het aantal actieve kopers namelijk meer dan verdubbeld tot ruim 24.000. Daarvan hebben er 412 in de afgelopen twaalf maanden meer dan $50.000 besteed. Uit een toelichting van de oprichters, Randy Altschuler en Laurence Zuriff, blijkt echter dat er nog een enorme onontgonnen markt ligt. De markt voor maakdelen waar Xometry zich op richt is inefficiënt, gefragmenteerd en zo’n $260 miljard groot. De grootste tekortkoming die zijn zien, is gebrek “aan consistente prijsstelling, voornamelijk als gevolg van de bestaande productie- en inkoopprocessen die complex, onzeker, duur en tijdrovend waren. De prijsstelling was in één woord ondoorzichtig.”

Wereldwijde marktplaats

Kunstmatige Intelligentie helpt Xometry het aankoopproces voor kopers te versneller, transparanter en efficiënter te maken. “Xometry creëerde in wezen een liquide, schaalbare en wereldwijde marktplaats voor de inkoop van onderdelen op aanvraag. Deze liquiditeit gaf ons de mogelijkheid om zicht te krijgen op het evenwicht tussen vraag en aanbod op lokaal, regionaal en mondiaal niveau.” De maakbedrijven die zich aansluiten, worden de partners genoemd omdat ze volgens de beide oprichters via het platform toegang krijgen tot een veel bredere klantenkring, het capaciteit kunnen opschalen en hun kasstroom versnellen door de financiële diensten die Xometry aanbiedt. Sinds vorig jaar biedt het platform maakbedrijven de kans om 30% aanbetaling op een order vooraf te krijgen.

Marketing de grote uitdaging

Tegenover de veelal kleine familiebedrijven in de maakindustrie staan grotere, beter uitgeruste maakbedrijven. Daar moeten ze mee concurreren. Maar de kleinere maakbedrijven ontbreekt het aan tijd en middelen om in marketing te investeren. Uit een onderzoek onder de maakbedrijven die begin dit jaar waren aangesloten bij het platform, blijkt dat 59% marketing aanduidt als een extreem grote uitdaging. In het voorlopige catalogus wijst Xometry verder nog op het verwachte tekort aan vakmensen, toenemend gebruik van 3D printen en de toenemende vraag in supply chains naar maakbedrijven die inzicht hebben in hun CO2 footprint en deze verkleinen.

Op al deze punten ziet het platform kansen voor zichzelf. Hierbij ligt de focus op zes productietechnieken: CNC verspanen, plaatbewerken, 3D printen (inclusief metaalprinten), precisie gieten, spuitgieten en urethaan gieten.

1 comment

Pin It on Pinterest