Robobox

Limas komt met een wereldprimeur naar de Nederlandse Metaaldagen. Tijdens de beurs in Den Bosch presenteert het de Robobox van Spinner. Deze robotcel, die gekoppeld kan worden aan de meeste CNC-machines van de Duitse fabrikant, zal voor het eerst op een beurs te zien zijn.


De Robobox is een compacte automatisering voor de Spinnermachines, die in twee varianten wordt geleverd. “De standaardversie wordt geleverd door Spinner zelf, veelal in combinatie met een nieuwe machine. Wil men meer, bijvoorbeeld andere grijpers of een hoger tilgewicht, dan zorgt Spinner Automation voor de bouw van de cel”, legt Hans Blomen van Limas uit. De Robobox automatisering is geschikt voor bijna alle Spinner frees- en draaimachines, tot en met de VC1150 machine. De cel past niet aan de VC 1650.

Limas presenteert de nieuwe Robobox voor het eerst tijdens de Nederlandse Metaaldagen

Beladen terwijl de spindel draait

De compacte cel vergroot de autonomie van de CNC-bewerkingscentra, terwijl de machine toegankelijk blijft voor instellen en enkelstuks productie. In beide versies kunnen de lades waarop het materiaal en de afgewerkte producten staan, in twee richtingen bewegen. Dit betekent dat de lades vanaf de achterzijde beladen kunnen worden, terwijl de machine door gaat met bewerken. Enkel de lade die in gebruik is kan men op dat moment niet beladen. De standaard configuratie van de Robobox heeft vijf lades, drie voor producten tot 150 mm hoogte en twee voor producten tot 250 mm hoogte. Qua veiligheid bewaakt een radarsensor alleen het directe gebied voor de machinedeur, dus het gebied waarin de robot kan bewegen. Wordt daar iemand gedetecteerd, stopt de robot. Alle andere bewegingen vlak naast de cel hebben gene invloed op de werking ervan.

Geintegreerde besturing bij Siemens

De Robobox wordt via de eigen besturing eenvoudig geprogrammeerd door een aantal gegevens in te geven. Bij machines met Siemensbesturing loopt dit via het besturingsscherm van de CNC-machine, bij machines met een Heidenhain besturing is er een aparte terminal voor de Robobox. Hans Blomen noemt de integratie, naast de prijs, een sterk verkoopargument. “Machine en robotbelading komen uit één hand.”

De Robobox bij een Microturn van Spinner.

Twee varianten

Er zijn twee varianten leverbaar. De basisversie van Robobox is de standaarduitvoering, die Spinner seriematig produceert. Dit drukt de prijs behoorlijk en de levertijd is slechts enkele weken. “Omdat Spinner ze zelf in grote aantallen bouwt, is de prijs echt concurrerend”, zegt Hans Blomen. Deze uitvoering heeft een maximaal tilgewicht van 12 kilogram en wordt geleverd met drie type grijpers: enkele en dubbele centrische grijper en een dubbele parallel grijper. De hoogte van de lades is vast. Ook kan er slechts één order worden ingebracht voor alle vijf de lades. De tweede uitvoering van de Robobox wordt door Spinner Automation gebouwd. Deze biedt meer opties, zoals een hoger gewicht (maximaal 35 kilogram), vrij configureerbare hoogte van de lades, werkstuk specifieke inlays en de mogelijkheid om per lade een andere job te programmeren. In deze uitgebreide versie is tevens het meten en wegblazen van de spanen geïntegreerd en wordt een omkeerstation meegeleverd om ook de zesde kant van een product automatisch te bewerken. Verdere functies zijn op aanvraag mogelijk, omdat Spinner Automation deze Robobox cellen klantspecifiek bouwt.

Limas presenteert de Spinner Robobox in september als eerste tijdens de Nederlandse Metaaldagen.

1 gedachte over “Robobox: compacte robotcel voor Spinner CNC-machines

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest