Made-in-Europe.nu
GFMS

Voorkomt superkritische CO2 met MQL reiniging in de verspaning?

Is de combinatie van superkritische CO2 met MQL een oplossing om het reinigen van maakdelen helemaal achterwege te laten, bijvoorbeeld voor medische toepassingen? GF Machining Solutions onderzoekt dit samen met het verspanend instituut KSF Tuttlingen. De eerste resultaten zijn hoopgevend.

Dat heeft professor Bahman Azarhoushang va KSF Tuttlingen gezegd bij de opening van het Medical Center Schorndorf van GF Machining Solutions. In dit nieuwe expertisecentrum bundelt de Zwitserse machinebouwer alle expertise rondom de productie van onderdelen voor de medische industrie. Klanten kunnen er samen met de experts van het concern de applicaties ontwikkelen, nieuwe productieprocessen optimaliseren en freesstrategieën testen. Behalve precisie CNC-machines staan in het 1.200 m2 grote centrum systemen voor laserbewerking en voor 3D metaalprinten.

GF Machining Solutions onderzoekt samen met KSF Tuttlingen hoe reinigen maakdelen te voorkomen

Samenwerking met onderzoeksinstituut

GF Machining Solutions heeft de samenwerking met KSF Tuttlingen, het hart van de medische industrie in Zuid-Duitsland, onlangs geïntensiveerd. Het competentiecentrum voor de verspanende industrie beschikt over meerdere machines van het Zwitserse concern. Een van de onderzoeken richt zich op het reduceren of zelfs helemaal voorkomen van reinigen van componenten na het frezen. Volgens professor Azarhoushang zou dit kunnen door superkritisch CO2 te combineren met minimaalsmering (MQL). “Superkritische CO2 heeft in de gasvormige fase bijna dezelfde dichtheid als in vloeibare vorm. De oliedeeltjes van het MQL systeem lossen niet op.”

Lage temperatuur en voldoende smering

Door de combinatie van deze twee technieken wordt de temperatuur van de snijkant van het werkstuk voldoende gekoeld (tot -50 graden C) en de oliedruppels zorgen voor de smering. De eerste testen hebben laten zien dat bij het frezen van titanium na 58 minuten de slijtage aan de snijrand van het gereedschap veel minder was dan bij traditionele koelsmeertechnieken. “We willen aantonen dat je de reinigingsinstallatie kunt vermijden of in elk geval stappen kunt verminderen met superkritisch CO2”, zo zei Bahman Azarhoushang het bij de openingsceremonie in Schorndorf. Reinigen van maakdelen moet dus eenvoudiger worden of wellicht vermeden kunnen worden in de productie van medische precisiecomponenten.

Ook GF Machining Solutions start met betalen per uur. Daartoe heeft de Zwitserse machinebouwer een overeenkomst gesloten met DLL, een wereldwijd opererende financiële instelling. Via DLL kan de machinebouwer in Europa en Noord- en Zuid Amerika de machines aanbieden op basis van spindeluren. “Zonder investering kun je een nieuwe machine krijgen”, zo zegt GF Machining Solutions Christian Jung. Ook andere financieringsvormen buiten de klassieke instrumenten zijn mogelijk, bedoeld om qua betalingen meer aansluiting te zoeken bij de schommelingen in de cash flow van de onderneming die de machines koopt.  

Pin It on Pinterest