Versneld gaan bedrijven orders afhandelen via digitale maakplatformen. Die voorspelling doet Fast Radius, het Amerikaanse digitaal maakbedrijf dat net als sectorgenoot Fathom een beursgang aankondigt. Beide bedrijven willen over vier jaar al vele honderden miljoenen dollars omzet realiseren via hun online maakplatformen.


Fathom verwacht in 2025 $408 miljoen omzet te draaien, afgelopen jaar lag deze op $149 miljoen. Fast Radius, met onder andere UPS als een van de vroege aandeelhouders, rekent tegen 2025 op een omzet van $600 miljoen. Dit jaar komt de omzet naar verwachting uit op $24,5 miljoen. Dit zijn omzet- en groeicijfers waar maakbedrijven uit de Benelux niet eens van durven dromen. Waarom verwachten de Amerikaanse platformen deze groei? En waarom stoppen investeerders er honderden miljoenen dollars in?

Cloudplatformen denken in 2025 elk zo’n half miljard aan orders digitaal af te handelen

De zakelijke inkopers willen dezelfde gebruiksgemakken ervaren in hun werk als ze thuis als consument ervaren. De pandemie heeft de vraag naar nieuwe manieren van werken in een stroomversnelling gebracht. Digitaal komt bij veel inkopers op de eerste plaats. Bovendien willen bedrijven onzekerheden in de supply chains voorkomen. Dat stimuleert lokale productie. Industrie 4.0 biedt de oplossing, maar gebrek aan competenties remt bedrijven in de implementatie hiervan. Papa-mama-bedrijven houdt dit niet bij. En met sluiten van deze kleine toeleveranciers, verdwijnt de kennis, die Fast Radius gedigitaliseerd heeft in het Cloud Manufacturing Platform.

Uitbesteders zoeken one-stop-shop oplossing

Fathom zegt dat grote bedrijven one-stop-shop oplossingen zoeken waar ze ontwikkeling, productie en levering vanuit digitale magazijnen (met productie on demand) kunnen uitbesteden. Op dit moment is deze markt echter sterk gefragmenteerd. Het digitale platform dat alle belangrijke technieken bundelt,  is volgens Fathom de oplossing. Fathom zoekt hierbij orders voor kleine tot middelgrote series. De onderneming spreekt over een markt van momenteel $25 miljard. Een omzet van $408 miljoen, de doelstelling voor 2025, betekent een marktaandeel van 1,2%.

Marge van 50%

De omzet van Fast Radius is sinds 2017 gegroeid van $1,9 miljoen in 2017 tot $13,9 miljoen vorig jaar en dit jaar $24,5 miljoen. In 2030 wil de onderneming op een omzet van $2,1 miljard uitkomen met een bruto marge van 50%. Het bedrijf heeft behalve vestigingen in de VS ook eigen vestigingen in Singapore en Hong Kong en heeft wereldwijd productiebedrijven aan zich gebonden.

Een uitgebreider artikel over de beursgang van Fathom en Fast Radius en hun plannen voor online maakplatformen verscheen eerder op 3D Print magazine

Fast Radius wil een wereldwijd netwerk bouwen met micro factories waarin naast 3D printen ook CNC verspanen en spuitgieten als productietechnologie worden aangeboden.

4 gedachten over “Waarom investeren Amerikanen honderden miljoenen dollars in maakplatformen?

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest