Avio Aero en GE Additive hebben een overeenkomst gesloten met het Italiaanse Beamit om strategisch technisch te gaan samenwerken. Uiteindelijk wil Beamit, dat Sandvik als aandeelhouder heeft, een gedigitaliseerde en geconnecteerde productielijn voor het 3D printen van metalen vliegtuigonderdelen bouwen. Daarmee realiseert het de One Stop Shop ambitie.


“Ons strategisch en industrieel partnerschap met onze aandeelhouder Sandvik geeft ons een concurrentievoordeel als het gaat om materiaalexpertise, materiaalontwikkelings-capaciteiten en levering van het breedste scala aan legeringen”, zegt Andrea Scanavi, directeur van Beamit Group. Door nu met de twee partners uit het GE conglomeraat de AM-technologie en bijbehorende processtappen verder te ontwikkelen, kan de groep vervolgstappen zetten richting het ultieme doel: een AM-productielijn voor engine ready geprinte vliegtuigonderdelen.

Ultieme doel is One Stop Shop voor engine ready geprinte vliegtuigonderdelen

Andrea Scanavi (rechts) bezoekt met twee medewerkers van Avio Aero de GE Additive fabriek in Lichtenfels (D).

Post-processing en kwaliteitscontrole

De samenwerking is breed en omvat meerdere strategische projecten. Onder andere gaat het om post-processingtechnologieën voor de specifieke vereisten van bepaalde GE9X- en Catalyst-motoronderdelen. Denk hierbij aan MRI- en tomografische inspectie, HIP en bewerkingsapparatuur. Dit moet eraan aan bijdragen dat de doorlooptijd voor de AM-onderdelen korter wordt. Beamit gaat ook bijdragen aan nieuwe oplossingen die Avio Aero ontwikkelt op het vlak van superreiniging en superfinishing van oppervlakken.

GE Additive strategische partner

Een ander onderdeel van de Letter of Intent (LOI) die de drie partijen hebben ondertekend, is dat GE Additive de strategische machineleverancier voor de Italiaanse groep wordt, die deels in handen is van Sandvik. Beamit beschikt al over laserpoederbed metaalprinters van GE Additive, waaronder de Concept Laser X-Line, de MLab en de M2, alsook over twee Q10plus EBM metaalprinters van Arcam. Deze beide Zweedse metaalprinters staan bij dochterondernemingen.

Ontwikkeling M-Line Factory metaalprinter

GE Additive geeft Beamit een rol in de ontwikkeling van de M-Line Factory. Dit is een geavanceerde 3D metaalprinter die dankzij de stitching technologie grote onderdelen kan printen. De AM-experts van Beamit gaan GE Additive ondersteunen bij het finetunen van de M-Line, specifiek voor het 3D printen van luchtvaartonderdelen. De Italiaanse groep wil dan een luchtvaart certificatie aanvragen voor een specifieke R&D divisie die nog opgericht moet worden.

M-Line Factory
De M-Line factory van GE Additive.

Volledig gedigitaliseerde productielijn

Op middellange termijn wil Beamit een volledig gedigitaliseerde productielijn bouwen, afgestemd op de productie van ‘engine ready’ onderdelen voor assemblage. Op deze lijn worden dan de onderdelen voor de GE vliegtuigmotoren additief geproduceerd. De AM-groep heeft parallel aan deze LOI recent een nieuwe fabriek gebouwd, specifiek voor coatings. Deze moet de reeks specifieke processen voor de luchtvaartindustrie verder versterken.

Digitalisering essentieel

Andrea Scanavi van Beamit verwacht dat de digitale integratie van de hele waardeketen onderscheidend wordt en een essentiële rol kan spelen in het verduurzamen van additive manufacturing. “In Avio Aero en GE Additive hebben wij bedrijven gevonden die een soortgelijke strategische visie delen en sterk gericht zijn op het onderzoek naar nieuwe materialen voor AM en nieuwe technologieën.” Hij beschouwt de gedigitaliseerde fabriek als een sleutelelement om de maximale graad van efficiency, productiviteit en kwaliteit te realiseren, die GE eist als van AM-toeleveranciers. Avio Aero en GE Additive CEO Riccardo Procacci zegt dat het hoge tempo waarin additive manufacturing van metalen onderdelen in de luchtvaartindustrie zich momenteel voltrekt, betrouwbare partners in het ecosysteem die mee kunnen groeien noodzakelijk maakt.

FOTO een voorbeeld van een Titanium Grade 5 onderdeel geproduceerd door Beamit (foto Beamit)

1 gedachte over “Beamit werkt met GE Additive en Avio Aero aan AM-fabriek

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest