BMW Group 2021//Gudrun Muschalla

BMW zet komende jaren bij de materiaalkeuze in op de circulaire economie. De ontwikkeling en gebruik van duurzame materialen is voor de automobielbouwer onlosmakelijk gekoppeld aan het halen van de CO2 doelstellingen voor 2030. Dat heeft ingrijpende gevolgen voor de productie. Re-use is een van de strategieën om de eco doelstellingen te realiseren.


Tegen 2030 wil BMW de uitstoot van CO2 gedurende de levensfase van de auto’s al met 40% verminderen. Dat laat de autofabrikant weten bij het begin van de autoshow IAA in München. In München staat de BMW i Vision Circular, een van de conceptmodellen waarmee naar 2040 wordt vooruitgekeken. Deze concept auto is volledig circulair ontworpen.

Duurzaamheid is volgende week een van de hoofdthema’s op Kunststoffenbeurs 2021 (15 en 16 september in de Brabanthallen in Den Bosch). Niet alleen komt dit onderwerp terug in het lezingenprogramma; bezoekers kunnen op Kunststoffenbeurs 2021 de Rethink Expo bezoeken, een initiatief van Federatie NRK en Plastics Europe. Op Rethink Expo ontdekken bezoekers hoe de branche op een innovatieve manier continu werkt aan de verduurzaming, veiligheid en kwaliteit van haar activiteiten en producten. Meer informatie en aanmelden

BMW wil tot 50% hergebruik van aluminium en staal tegen 2040

BMW Group 2021//Gudrun Muschalla

Andere versterkingen voor thermoplasten

Een andere kijk op materialen speelt een grote rol in het verwezenlijken van deze doelstelling. De autofabrikant gebruikt nu al tot 100 procent gerecycleerde kunststof in zijn thermoplastische componenten. Samen met kunststofproducenten wordt gewerkt aan de ontwikkeling van gerecycleerde kunststoffen en bioplastics met een aanzienlijk lagere CO2 footprint. Om het aandeel primaire kunststoffen te verlagen, wil BMW meer natuurlijke vezels gaan inzetten, zoals cellulose, hennep, hout of bamboe. Het doel is om tegen 2030 thermoplasten te gebruiken met gemiddeld 40 procent gerecycled materiaal.

Sterkere demontagecapaciteit

“We stellen nieuwe normen voor duurzame premiumkwaliteit door opnieuw na te denken over materialen en ons meer dan ooit te richten op alternatieven en hernieuwbare materialen met een sterke demontagecapaciteit,” zegt Stefan Floeck, hoofd Development Body, Exterior, Interior, verantwoordelijk voor onder andere de productlijn Mini. “We volgen een consequente weg naar een holistisch duurzame productontwikkeling, verantwoord gebruik van grondstoffen en de transformatie naar een circulaire economie.” Door meer natuurlijke vezels in te zetten in de kunststoffen, dringt BMW tevens het gewicht van de onderdelen terug. Ook experimenteert de autofabrikant met houtschuim, waarmee men open structuren maakt. Deze kunnen in de toekomst wellicht akoestische schuimen vervangen.

BMW wil veel meer secundair aluminium en staal gaan gebruiken (Foto’s: BMW Group)

Duurzaam aluminium

Andere materiaalkeuzes gaan verder dan alleen kunststoffen. BMW’s grootste onderdelenfabriek in Landshut is onlangs overgestapt op het gebruik van aluminium dat klimaatneutraal is gesmolten (leestip: waarom aluminium in de circulaire economie past. Hiervoor wordt bij de productie van het aluminium elektriciteit gebruikt die is opgewekt met zonne-energie in de woestijn nabij Dubai. In de toekomst wil BMW 43.000 ton aluminium, de helft van wat de fabriek in Landshut gebruikt, zo gaan produceren. Daarnaast zal er steeds meer secundair aluminium en staal worden toegepast, afkomstig uit de afvalstromen in de productie. Allemaal maatregelen om over enkele decennia bij een CO2 neutrale auto uit te komen.

Circulaire economie leidt tot andere oplossingen in de productie van een auto

Re-use bevorderen

Ook hergebruik van zowel aluminium als staal staat op de actielijst van BMW. Recyclen en re-use dat zijn de stappen die gezet gaan worden richting circulariteit. Dit kan tot een aanzienlijke reductie van de CO2 footprint in de toeleveringsketen zorgen. Momenteel is bijna 30% van alle materiaal dat BMW gebruikt gerecycleerd of hergebruikt; dat percentage wil de fabrikant stap voor stap opvoeren naar 50 procent. “De BMW i Vision Circular illustreert onze allesomvattende, zorgvuldige manier van denken als het gaat om duurzame mobiliteit. Het symboliseert onze ambitie om een voortrekkersrol te spelen bij de ontwikkeling van een circulaire economie,” verklaart Oliver Zipse, voorzitter van de Raad van Bestuur van BMW AG. “Wij lopen voorop als het gaat om efficiënt gebruik van grondstoffen in de productie en wij streven ernaar deze status uit te breiden naar alle stadia van de levenscyclus van voertuigen. Dit is ook een kwestie van economische duurzaamheid, want de huidige trend in de grondstofprijzen laat duidelijk zien welke financiële gevolgen in het verschiet liggen voor elke industrie die afhankelijk is van eindige hulpbronnen.”

Volledig circulair ontwerp

De ultieme visie is een auto ontwikkelen die volledig geoptimaliseerd is voor een gesloten materialenkringloop en 100 procent recycleerbaar is. Deze strategie valt uiteen in vier stappen: Re:Think, Re:Duce, Re-Use en Re-Cycle. Omwille van dit laatste vermijdt BMWE in de i Vision Circular het gebruik van lijmen voor het verbinden van composiet materialen. Voor onder andere de stoelen en het dashboard is een verbindingsonderdeel ontworpen waarmee deze delen snel losgemaakt kunnen worden. Zelfs de lak aan de buitenkant laat BMW weg in het circulaire model. In plaats daarvan wordt de aluminium carrosserie light gold geanodiseerd.

3D geprint ‘ instrumentenpaneel’

BMW zet ook 3D printen in voor het concept model. Het klassieke instrumentenpaneel is omgevormd tot een gebruikersinterface van de volgende generatie. Hier neemt het de vorm aan van een zwevende, V-vormige sculptuur die naar buiten toe in het interieur projecteert. In het hart daarvan bevindt zich een 3D-geprint kristallen lichaam met structuren die voor een dieptegevoel zorgen. Ook het stuur is 3D geprint, omdat men hiermee het aantal materialen en componenten kan verminderen. Het stuurwiel is 3D geprint van bio-based materialen, waaronder houtpoeder.

BMW wil op de IAA het publiek winnen voor de circulaire aanpak. Onderdeel van de beursdeelname is daarom het RE: BMW Circular Lab, waar bezoekers kunnen deelnemen aan wat het betekent om circulair te ontwerpen en produceren.

1 gedachte over “BMW omarmt de circulaire economie: impact op materiaalkeuze

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest