Dormac Production

Wat enkele jaren geleden door velen nog werd afgedaan als verre toekomstmuziek, wordt stilaan steeds meer realiteit. Kunstmatige Intelligentie die programmeertaken overneemt; robotisering die willekeurig orders manloos afhandelt en spindels langer laat draaien; papierloze fabrieken en geautomatiseerde kwaliteitscontrole. De Nederlandse Metaaldagen bieden de maakbedrijven een opstap naar produceren in het digitale tijdperk.


Industrie 4.0 is lange tijd vooral een marketingterm geweest. Een naamplaatje waarmee exposanten op beurzen aandacht zochten. Dat is inmiddels veranderd. Een nieuwsbericht dat een gereedschappenfabrikant, Sandvik in dit geval, in twee maanden tijd twee CAM-ontwikkelaars overneemt, moet verspanende bedrijven toch aan het denken zetten.

Geen enkel maakbedrijf ontkomt aan digitalisering

Moet alles gemeten worden of kan 100% controle anders? (Foto Hexagon MI)

Klaar zijn voor de toekomst

Stilaan ontkomt geen enkel maakbedrijf aan digitalisering. Zelfs als je er nu geen direct voordeel uithaalt, moet je mee, want als klanten straks echt papierloos gaan werken, zoals met Model Based Definition, moet je klaar zijn, zo luidt de conclusie van Teqnow in een recente brochure over Model Based Definition.

Leestip: Nieuw innovatiecluster in Hardenberg moet juist de kleinere bedrijven op sleeptouw nemen wat betreft smart industry

100% meten of…?

Tijdens De Nederlandse Metaaldagen organiseert deze aan Koninklijke Metaalunie gelieerde organisatie elke dag kennissesies over onderwerpen die direct raakvlakken hebben met smart industry. In deze sessies wordt bijvoorbeeld de weg geschetst naar 100% kwaliteitscontrole. Opdrachtgevers vragen dat steeds meer. Betekent dit investeren in meetmachines? Of ook de kwaliteitscontrole automatiseren? Met slimme oplossingen, zoals het automatiseren van CMM wat Hexagon tegenwoordig doet met de Tempo, kan het meetwerk voor een deel geprogrammeerd worden terwijl anderzijds veel meer op de machine gemeten kan worden en daarna geanalyseerd.

Digitale tweelingen verkorten omsteltijden

Toenemende rol van software

Software gaat ook in de werkplaats een grotere rol spelen. Software vult het tekort aan vakmensen aan, zegt Colin Jennings, Area Sales Manager bij Dymato, dat het nieuwe verticaal bewerkingscentrum van Hyundai-Wia met de FANUC Smart Plus besturing demonstreert. De eigen softwaretools van Hyundai-Wia, zoals adaptieve voeding, Machine Condition Selections en Thermal Displacement Compensation zijn softwareapplicaties waarmee verspaners meer uit hun machine kunnen halen. Het gaat niet overigens alleen om de besturingssoftware, juist in de werkvoorbereiding kunnen veel bedrijven nog grote stappen zetten door met CADCAM software het programmeren deels te automatiseren. Teqnow presenteert op de eerste beursdag hoe maakbedrijven met digitalisering in de werkvoorbereiding kosten kunnen besparen. Cadmes laat zien hoe met een digitale tweeling de omsteltijden op de machine drastisch te verkorten en hoe men dankzij een digitale tweeling productiemiddelen efficiënter kan gaan gebruiken.

Robobox
De Spinner Robobox aan een draaimachine van de machinebouwer.

Automatisering van machinebouwers

Verdere automatisering in de productie kunnen we eveneens verwachten. Met slimme robotisering kun je extra capaciteit creëren, zelfs werk binnenhalen waar je capaciteit voorheen voor ontbrak. Een van de ontwikkelingen op het gebied van robotisering is dat machinebouwers robotisering samen met de werktuigmachine als een integrale oplossing aanbieden. Tijdens De Nederlandse Metaaldagen laat Limas CNC Machinery zien hoe Spinner dit aanpakt. De Duitse machinebouwer heeft de Robobox ontwikkeld als standaard automatisering voor de frees- en draaimachines. Bij machines met Siemensbesturing loopt dit via het besturingsscherm van de CNC-machine, bij machines met een Heidenhain besturing is er een aparte terminal voor de Robobox.

Slimmer is het om de werkstukken per order op een pallet te plaatsen.

Handmatig werken voorkomen

Dormac CNC Solutions heeft een eigen flexibel robotlaadsysteem ontwikkeld, de Dormac Productiecel. De leverancier van onder andere Doosan CNC-machines heeft hierbij voor een andere invalshoek gekozen. Standaard compacte robotcellen zorgen weliswaar voor de uitbreiding van de capaciteit, doordat de machine een aantal uren per avond of nacht onbemand kan produceren. De volgende ochtend moeten de operators echter eerst de cel uitladen en het nieuwe materiaal inladen. Slimmer is het om de werkstukken per order op een pallet te plaatsen. Met een heftruck of een eenvoudige pompwagen kan de hele pallet met daarop de bewerkte componenten worden weggepakt, bijvoorbeeld om naar de expeditie te brengen voor verzending naar de klant of naar een andere afdeling voor de volgende bewerkingsstap. Dat scheelt vele uren handwerk. Met een nulpunt spansysteem in de vloer staat de pallet altijd op de juiste positie voor de robot. Dat is de oplossing die Dormac Productie Automatisering heeft uitgewerkt.

De Dormac Productiecel zorgt voor het sneller wisselen van de werkstukken.

Toenemende interesse voor ecologische footprint

Een thema naast Industrie 4.0 dat steeds meer aandacht krijgt in de maakindustrie is ecologie. Ook toeleveranciers krijgen te maken met duurzaamheid. “We merken dat bedrijven kritischer gaan kijken hoe ze hun ecologische footprint kunnen verkleinen”, zegt Manuel Schippers, directeur van Dormatec Environment Systems, een van de exposnten op de beurs in Den Bosch. “Het reduceren van afvalstromen is een kwestie van tijd of dit gaat breder spelen in de maakindustrie.” De Europese distributeur van oliekoelers, olienevel-afzuiging en andere oplossingen voor procesoptimalisatie, ziet met name bij West-Europese maakbedrijven de groep die de ecologische footprint meeneemt, groeien. Dikwijls is de eerste aanleiding kostenbesparingen en procesoptimalisatie, de kleinere ecologische footprint ligt in het verlengde hiervan. Volgens Manuel Schippers steken Nederlandse werkplaatsen er gemiddeld genomen met kop en schouder bovenuit als je dat tegen de rest van Europa afzet. “De aandacht voor good housekeeping is strak georganiseerd, onder andere doordat veel bedrijven hier gerelateerd zijn aan de high tech industrie.”

Leestip: Manuel Schippers van Dormatec legt uit dat ecologie, kostenreductie en procesoptimalisatie goed samen gaan

De Nederlandse Metaaldagen vinden van 15 tot en met 17 september plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. Gratis toegang regel je hier. De beurs vindt gelijktijdig plaats met De Kunststoffenbeurs en Materials-Eurofinish-Surface.

Leestip: Kunststoffenbeurs 2021: materialen en productietechnieken als oplossing

4 gedachten over “De Nederlandse Metaaldagen: opstap naar produceren in digitaal tijdperk

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest