Made-in-Europe.nu
voorinstellen gereedschap

Oude Reimer automatiseert het gereedschap voorinstellen

Oude Reimer heeft tijdens De Nederlandse Metaaldagen de OR APH gepresenteerd: een cel die geautomatiseerd gereedschappen voorinstelt en alle data naar de CNC-machine stuurt. Oude Reimer heeft het systeem ontwikkeld samen met Jack Huijsmans van JHToolmanagement. Bijzonder is de scanner.


Automatisering gaat duidelijk een volgende fase in. Een robot die de CNC-machine belaadt is pas de eerste stap. Dat toont Oude Reimer met de OR APH, zoals de gerobotiseerde voorinstelcel officieel heet. Het gaat om een modulair systeem, dat zowel qua capaciteit alsook voorinstelsysteem van Haimer op maat gemaakt kan worden. In de cel zoals die op De Nederlandse Metaaldagen stond, ging het om een Haimer VIO 20/50, het basis voorinstelsysteem van de Duitse fabrikant.

Automatisch gereedschappen voorinstellen met zelf ontwikkelde cel

Jack Huijsmans van JHToolmanagement bij de voorinstelcel van Oude Reimer.

Eigen scanner ontwikkeld

Het slimme van het systeem zit in de scanner. Deze herkent de houder en het gereedschap. “Zo’n scanner bestond nog niet. Die hebben we samen met Jack Huijsmans ontwikkeld”, legt Bart Oors van Oude Reimer uit. Precies deze stap is tot nog toe de reden geweest waarom dergelijke systemen nog niet beschikbaar zijn in de markt. Deze scanner zorgt voor de volledige integratie van het gereedschap voorinstellen in de rest van het verspaningsproces. De scanner herkent om welk gereedschap het gaat. De software van de OR-APH cel communiceert zowel met het CADCAM-programma als het Haimer voorinstelapparaat. De voorinstellingen worden doorgestuurd naar de besturing van de CNC-machine. Hierdoor is de kans dat er foute data worden ingegeven, nul. Het meten en controleren van de gereedschappen loopt volledig automatisch.

Modulair uitbreiden

Een Fanuc robot zorgt namelijk voor de handling van de gereedschaphouder in de cel. Om zeker te zijn dat er geen spaan is die tot een storing kan leiden, is er een reinigingsunit geïntegreerd in de cel. Qua voorinstelsysteem hoeft niet per se de Haimer VIO 20/50 te worden gebruikt. Ook andere apparaten uit deze reeks zijn mogelijk. Haimer heeft voor deze nieuwe cel de software van de voorinstelsystemen toegankelijk gemaakt, zodat alle data kunnen worden uitgewisseld. Ook de Fanuc robot kan gewisseld worden als er zwaardere gereedschappen vooringesteld moeten worden. Eventueel kan het systeem gekoppeld worden aan een AGV om de gereedschappen automatisch naar de CNC machine te brengen. Oude Reimer biedt de OR APH aan als modulair systeem dat aangepast wordt aan de vraag van de klant.

Afhankelijk van het aantal gereedschappen dat men op een dag moet voorinstellen, duurt de terugverdientijd langer of korter.

1 comment

Pin It on Pinterest