Onevenwichtige toeleveringsketens en de verkrijgbaarheid van materialen zullen ook in de resterende maanden van 2021 een ‘uitdaging van formaat’ blijven. Dat schrijft VDL Groep in het persbericht over de halfjaarcijfers van 2021. Die laten een herstel zien ten opzichte van een jaar geleden. Vergeleken met 2019 blijven de cijfers achter.


Dat geldt niet voor de divisie Toeleveringen. Hier is de omzet sinds medio 2020 gestegen met 26%, naar €885 miljoen. VDL Groep geeft als verklaring de gang van zaken in de hightech industrie. Deze stijging van 26 procent is met name te verklaren doordat de VDL-bedrijven die actief zijn in de hightech zeer goed zijn voorgesorteerd op de groei van klanten. De inzet van de afgelopen jaren op hoogwaardige innovatie heeft deze positie verder versterkt. Ook de orderpositie van deze divisie groeit.

Supply chain onzekerheden en materialenschaarste zorgen vor onzekerheden

Onlangs heeft VDL Bussen een order voor 25 Citea’s binnengehaald. De bussen gaan in de Finse havenstad Kotka rijden.

CO2-neutrale fabriek voor de productie van bussen

De omzet bij VDL Nedcar en de divisie bussen is eveneens sterk aangetrokken, met respectievelijk 25 en 28%. Het gebrek aan elektronicacomponenten gooit bij Nedcar roet in het eten. En bij de divisie Bussen is weliswaar de omzet gestegen de orderportefeuille is afgenomen. Met name de toeringcar activiteiten leiden nog altijd onder de gevolgen van de coronapandemie. VDL Groep verwacht dat het nog enkele jaren gaat duren om volledig te herstellen. Ondertussen blijft het maakbedrijf doorgaan met de ontwikkeling van elektrische stadsbussen. In Roeselare gaat VDL Group dit najaar een CO2 neutrale fabriek bouwen voor de productie van de nieuwe generatie VDL Citea, die eveneens in Valkenswaard gebouwd zal worden.

Vertrouwen in de toekomst

Ook de divisie Eindproducten doet het goed met een omzetstijging van 28%. Hier is ook de orderportefeuille gegroeid. “Door onze strategie van spreiding van risico’s door diversificatie van activiteiten zien we dat het herstel na het coronajaar 2020 heeft ingezet”, stelt president-directeur Willem van der Leegte. “Dat geeft vertrouwen.” Dat neemt niet weg dat het familiebedrijf forse uitdagingen ziet, zoals de beperkte verkrijgbaarheid van materialen en componenten, sterke prijsschommelingen en de mondiale handelsconflicten.

NOW regeling

VDL Groep heeft in de eerste zes maanden van dit jaar €36 miljoen NOW-gelden ontvangen. Een deel hiervan is inmiddels terugbetaald, meldt de groep. Dat is gedaan door de werkmaatschappijen die exclusief NOW-gelden winstgevend zijn,. Deze bedrijven hebben de steungelden over het 1e kwartaal terugbetaald. VDL-bedrijven met een fors omzetverlies, die dus wel in aanmerking komen, maar exclusief NOW winst maken, hebben geen beroep meer op de steunmaatregel gedaan. Over heel 2020 heeft de groep €103 miljoen NOW-gelden ontvangen.

1 gedachte over “Rest 2021 blijft uitdagend voor VDL Groep ondanks herstel

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest