DMG Mori voegt naast CNC-machines ook softwareproducten toe aan het Payzr concept, waarmee je producten van de machinebouwer op abonnementsbasis afneemt. Nieuw toegevoegd is onder andere de calculatiesoftware van up2parts.


Digitalisering was op de EMO opnieuw een van de belangrijke thema’s bij DMG Mori. Payzr (Pay with zero risk) toont als verdienmodel een van de richtingen aan waarin het concern verwacht dat de markt zich zal ontwikkelen. Zowel Equipment als Software-as-a-Service moet de maakbedrijven meer flexibiliteit opleveren, met minimaal risico. “Het kernidee achter abonnementsmodellen is om klanten precies wat ze nodig hebben, wanneer ze het nodig hebben,” legt Asef Duratovic uit, verantwoordelijk voor Subscription bij DMG Mori Digital. Netflix in de metaalindustrie dus.

Payzr uitgebreid met CLX-draaimachine en nieuwe softwareproducten

payzr

Tulip en up2parts

Twee van de nieuwste digitale producten van DMG Mori zijn nu aan het Software-as-a-Service portfolio toegevoegd. Naast het Tulip platform, het programmeren van individuele apps voor in de werkplaats zonder dat men programmeerkennis nodig heeft, is ook up2parts nu in een abonnementsvorm beschikbaar. De Kunstmatige Intelligentie van up2parts berekent snel aan de hand van een CAD-model de kostprijs. Hierdoor neemt de efficiency in de werkvoorbereiding sterk toe. De berekening door up2parts is gebaseerd op een bedrijfsspecifieke database, die gebruikers zelf inrichten.

Verschuiving richting Netflix model

De basisversie is gratis. Hiermee kan men onbeperkt data opslaan, van machines, materialen, klanten en onderdelen als 3D model. Daarin kan men met de zoekfuncties in enkele seconden soortgelijke producten zoeken, zodat men daarmee kan gaan rekenen. De automatische calculatie is beschikbaar als abonnement. Asef Duratovic verwacht dat aankopen van software en hardware steeds meer verschuift naar een flexibel abonnement, à la Netflix. De bedrijfsmodellen zullen directer gericht zijn op de eisen en behoeften van de klanten. “Het gaat niet om het gekochte product zelf, maar om het doel waarvoor het product of het bedrijfsmodel wordt gebruikt, respectievelijk het effectieve gebruik.”

Inmiddels biedt DMG Mori via Payzr meerdere softwaresystemen aan als service: Naast calculatiesoftware up2parts en Tulip zijn dit Istos en Werkbliq. Tijdens de EMO is het aanbod Machine-as-a-Service uitgebreid met de CLX 450 TC.

Pin It on Pinterest