Die METAV 2018 – 20. Internationale Messe für Technologien der Metallbearbeitung findet vom 20. bis 24. Februar in Düsseldorf statt. 560 Aussteller aus 24 Ländern, darunter 56 Erstaussteller, zeigen das komplette Spektrum der Fertigungstechnik. Schwerpunkte sind Werkzeugmaschinen, Fertigungssysteme, Präzisionswerkzeuge, automatisierter Materialfluss, Computertechnologie, Industrieelektronik und Zubehör. Hinzu kommen die neuen Themen Moulding, Medical, Additive Manufacturing und Quality. Zur Besucherzielgruppe der METAV gehören alle Industriezweige, die Metall bearbeiten, insbesondere der Maschinen- und Anlagenbau, die Automobil- und Zulieferindustrie, Luft- und Raumfahrt, Elektroindustrie, Energie- und Medizintechnik, der Werkzeug- und Formenbau sowie Metallbearbeitung und Handwerk. | The METAV 2018 – the 20th International Exhibition for Metalworking Technologies – will be held in Düsseldorf from 20 to 24 February. 560 exhibitors from 24 countries, among them 56 first-time exhibitors, showcase the entire spectrum of production technology. The principal focuses are machine tools, production systems, high-precision tools, automated material flows, computer technology, industrial electronics, and accessories, complemented by the new themes of Moulding, Medical, Additive Manufacturing and Quality. The METAV’s target group for visitors includes all branches of industry that work metal, particularly machinery and plant manufacturers, the automotive industry and its component suppliers, aerospace, the electrical engineering industry, energy and medical technologies, tool and mould-making, plus metalworking and the craft sector.

Drie keer is scheepsrecht: de Duitse machinebouwers verenigd in de VDW hebben er alle vertrouwen in dat in maart volgend jaar exposanten en bezoekers elkaar weer fysiek ontmoeten tijdens de Metav 2022 in Düsseldorf. Voor het eerst sinds vier jaar. Van de digitale component wordt echter geen afscheid genomen.


Het motto van METAV 2022 is Real & Digital – The perfect match. Hiermee onderstreept de VDW dat haar beurzen in de toekomst hybride zullen zijn. “Na de ervaringen met de Corona-crisis zijn wij ervan overtuigd dat de presentiebeurs alleen geen toekomst heeft, maar zich ook digitaal moet positioneren en complementaire formats moet aanbieden”, zegt Martin Göbel, bij de VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken) hoofd beurzen.

Hybride component moet de bezoekers verleiden de beurs te bezoeken

Ruim 250 exposanten

Zo’n 250 exposanten uit meer dan 20 landen zijn het beursconcept trouw gebleven, ondanks de verschuiving van de Metav 2020 naar Metav Reloaded (in 2021 maar gecancelled) en uiteindelijk Metav Digital. Daarnaast is ongeveer een vijfde van de exposanten nieuw. De organisatoren hebben er alle vertrouwen dat begin maart 2022 de fysieke beurzen mogelijk zijn. Daarbij verwijzen ze naar de ervaringen met vakbeurzen in de afgelopen maanden. De strikte hygiënemaatregelen van de Messe Düsseldorf zorgen voor een veilig beursbezoek,

Digitalisering als middel om meer bezoekers te trekken

De keuze voor het hybride format moet dan ook vooral gezien worden als een middel om het bereik te vergroten, niet als alternatief. Markus Horn, directeur van Paul Horn GmbH in Tübingen, ziet het ook zo: “Wij zijn voorstander van hybridisering van beurzen zolang de nadruk ligt op aanwezigheid en digitalisering de bezoekers een meerwaarde biedt. Met presentaties en geselecteerde specials kunnen ook doelgroepen worden bereikt die niet naar de beurs komen.”

Web sessions als apetizer

De hybride component start al enkele weken voor de beurs, in februari. Enkele weken voor de start van de beurs, beginnen de Highlights weken. Dan vinden er Web sessions plaats, digitale presentaties gevolgd door Q&A rond actuele thema’s. De VDW ziet deze Web sessions als een instrument waarmee exposanten de bezoekers voor zich kunnen winnen en verleiden om de beurs fysiek te bezoeken. In het tweede deel van de highlightweken publiceert de VDW op alle sociale mediakanalen van METAV  dagelijks exposantenportretten en beurshighlights in de vorm van zogenaamde elevator pitches tot de opening van de beurs op 8 maart. “Dit zal de METAV 2022 met maximale zichtbaarheid op de markt positioneren en zijn bereik vergroten”, weet Martin Göbel.

De Metav 2022 begint fysiek in de Messe Düsseldorf op 8 maart en duurt tot en met 11 maart.  

Pin It on Pinterest