RoboJob Tower

RoboJob introduceert eind november de kleinere versie van het succesvolle Tower automatiseringssysteem. De compacte uitvoering is ruim een meter lager, maar zal in veel verspanende bedrijven voldoende capaciteit bieden voor 72 uur onbemande en autonome productie van meerdere series. “Het hele weekend door dus”, zegt Jelle De Roovere, directeur Duitsland bij RoboJob.


De officiële lancering van het kleinere broertje van het Tower systeem vindt plaats tijdens het Open Huis van Mazak, eind november in Haasrode (B). Hier wordt de compacte RoboJob Tower gekoppeld aan een Mazak Variaxis C-600 5-assig bewerkingscentrum. Hoewel RoboJob het systeem ontwikkeld heeft voor 5-assige freesmachines, past het net zo goed aan een multitasking machine.

Lancering kleiner automatiseringssysteem op huisshow Mazak

RoboJob Tower

Soms net een meter te hoog

Het succes dat RoboJob met het Tower systeem boekt, is ongekend. Alleen al sinds afgelopen voorjaar zijn er meer dan 20 orders geplaatst. “We zien echter in heel Europa dat voor sommige bedrijven de 4,6 meter hoge Tower net te hoog is. Ze kunnen deze niet plaatsen. Daarop zijn we de ontwikkeling van een kleiner systeem met dezelfde functionaliteiten gestart”, legt Jelle De Roovere uit. Daarbij heeft het RoboJob team eerst goed gekeken naar de productie bij zusterbedrijf Aluro CNC. Met name is gekeken naar cyclustijden in de 5-assige CNC-freesmachines, de standtijd van gereedschappen, de noodzaak van zustergereedschappen en het gemiddeld aantal verschillende opspanningen dat in een weekend nodig is. Uitgangspunt was namelijk dat het systeem voldoende capaciteit moet bieden voor een weekend lang onbemande en autonome productie.

Automatische hoogtemeting

Jelle De Roovere: “Met een Tower die 3,5 hoog is, dus iets meer dan een meter lager, kunnen we het systeem bij de meeste bedrijven plaatsen en houden we nog 19 schuiven over. Daarvan zijn we er twee voor acht opspangereedschappen. In de 17 schuiven die overblijven, kunnen we de producten kwijt voor zo’n 72 uur productie.” De hoogte per schuif is normaal 105 mm, maar deze kan verhoogd worden. RoboJob bouwt in de kleine Tower een hoogtemeter in die zowel de hoogte van de producten als van de opspanningen meet. De software bepaalt vervolgens zelf in welke lade het geplaatst moet worden, zodat fouten zijn uitgesloten. “Het systeem doet het denkwerk.” De uiteindelijke autonomie van 72 uur zal bepaald worden door de aard van de bewerking en het type materiaal. Jelle De Roovere: “Wij verwachten echter dat met deze automatisering het bottleneck aan de machine gaat ontstaan, zoals het wegkrijgen van het spaanvolume uit de spanenbak.” Briketteerpersen zijn dan een oplossing.

Nieuwe servogrijper

Het kleinere broertje van het RoboJob Tower systeem beschikt over nagenoeg dezelfde functionaliteiten als het grotere systeem. Dat betekent dat opspanningen van Schunk (Rapido) en Hainbuch en SMW uitgewisseld kunnen worden. Ook in combinatie met een draaifreescentrum kan men opspanmiddelen wisselen, zodat daadwerkelijk verschillende productreeksen volledig autonoom kunnen worden bewerkt. RoboJob voegt zelfs nog een heel nieuw type grijper toe aan het systeem, die eveneens op de huisshow bij Mazak in première gaat.

Aandrijving grijper geïntegreerd in robotbody

Normaal zit bij een servogrijper de aandrijving in de grijper zelf. “Als je een ander type grijper nodig hebt, betaal je dus opnieuw voor de aandrijving”, legt Jelle De Roovere uit. “Dit is niet zo bij onze nieuwe servogrijper. De aandrijving voor de bekkens hebben we in de robotbody verwerkt.” En deze is goed voor drie verschillende grijpersets, waarmee men van alles bij elkaar van10 tot 395 mm kan oppakken. Een bijkomend voordeel is dat de robot zwaardere stukken kan pakken omdat de aandrijving in de robot zelf zit. “We hebben maar één hefboom en dat is de body zelf.” RoboJob voert op dit moment testen uit met producten van 100 kilogram.

Het Open House bij Mazak Haasrode (bij Leuven) vindt dit jaar plaats van 30 november tot en met 2 december. RoboJob neemt voor de 10e keer deel.

1 gedachte over “RoboJob Tower: kleiner broertje voor 72 uur autonome productie

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest