on-demand

Digitaal maakplatform voorziet groeiversnelling richting $408 miljoen binnen drie jaar


Op de valreep van 2021 heeft het Amerikaanse platform voor de maakindustrie Fathom een beursnotering gekregen. Daarmee eindigt 2021 op Wallstreet zoals het begonnen is: met veel beursgangen van digitale maak- en AM-bedrijven via de overname door zogenaamde SPACS.Afgelopen zomer al heeft Fathom de beursgang al aangekondigd. Begin december hebben de aandeelhouders van Altimar Acquisition Corp, het beursvehikel dat investeerders speciaal voor dit soort transacties hebben opgericht, akkoord gegaan. Tot aan de beursgang was Fathom eigenaar van een private equity fonds, Core Industrial Partners. Dit richt zich specifiek op het middensegment van de groeiende maakindustrie in de Verenigde Staten. Ook na de beursgang blijft Core de grootste aandeelhouder.

On-demand platform consolideert met geïntegreerde oplossing de sterk gefragmenteerde maakindustrie

on-demand
Fathom zit inmiddelks verspreid over heel de Verenigde Staten. (Foto’s Fathom)

Wie of wat is Fathom?

Fathom is een van de bedrijven die met hun Industrie 4.0 aanpak de maakindustrie fundamenteel willen veranderen. Dat doen deze platformen doe inkopers digitaal toegang te bieden tot productiecapaciteit, ongeacht te technologie. De focus ligt daarbij op snelheid, probleemoplossing, adaptief technisch reactievermogen en productie-expertise. Door snel te leveren, kunnen bedrijven hun productontwikkelings- en productiecycli verkorten. Tevens kunnen ze via het platform hun toeleveringsketens consolideren en lokaliseren, gedreven door de verschuiving naar Industrie 4.0, de digitalisering van de productie. De snelheid komt onder andere door de online offertemodules, niet alleen voor additive manufacturing maar ook voor CNC-verspanen, plaatbewerken, spuitgieten en gieten. Alles is gericht op heel korde doorlooptijden. Freesdelen worden bijvoorbeeld binnen 5 dagen geleverd. Daarnaast levert het design ondersteuning. Verspreid over de VS beschikt het thans over meerdere productielocaties.

On-demand produceren

De focus van Fathom ligt op rapid prototpyping en de productie van kleine tot middelgrote series. De typische high mix low volume omgeving. Daar levert het on-demand ondersteuning en productie. Door een geïntegreerde oplossing aan te bieden, inclusief additive manufacturing maar ook advanced traditional manufacturing, materialen en engineering via een eigen softwareplatform, wil Fathom een one-sto-shop platform zijn voor bedrijven die de productie van prototypes en onderdelen uitbesteden. Daarvoor beschikt het over 90 grote 3D printers met uiteenlopende technologieën én alle traditionele productietechnieken.

Doorgroeien naar meer dan $400 miljoen omzet

John May, oprichter en managing partner bij Core, zegt dat Fathom met deze transactie de koploperspositie in de snel groeiende markt voor digital manufacturing versterkt. In de presentatie voor investeerders wordt gewezen op de sterk gefragementeerde toeleveringsmarkt, die door dergelijke platformen gaat consolideren. Fathom wil tegen 2025 gegroeid zijn van naar een omzet van $408 miljoen ($149 miljoen omzet in 2020), wat nog steeds slechts een marktaandeel van 1,2% vertegenwoordigt. De groei moet onder andere komen uit de overnames van andere spelers in de maakindustrie. De integratie van het eigen platform en de werkwijze zorgt bij deze overgenomen bedrijven voor een groei van het aantal orders en kostenbesparingen. Dit jaar groeit de omzet al naar $162,1 miljoen; in 2022 mikt het bedrijf op $204 miljoen met een EBITDA marge van 26,5%. De AM-acitiveiten zullen in deze periode jaarlijks met 42% groeien.

Bij de beursgang wordt Fathom op een waarde van $1,49 miljard gewaardeerd. De notering aan Wallstreet geeft Fathom middelen in handen om de groei te versnellen.

Pin It on Pinterest