Made-in-Europe.nu
Hexagon MI

Hexagon MI cloudplatform verzamelt OEE data CNC machines

Hexagon MI heeft een nieuwe functionaliteit toegevoegd aan het SFx Asset Management platform. Hieraan kunnen nog ook CNC-machines gekoppeld worden. Daardoor is het mogelijk om direct OEE cijfers te verzamelen, ongeacht de besturing op de machine.


Wereldwijd vertrouwen fabrikanten op het Hexagon SFx Asset Management platform, een cloud gebaseerde softwareoplossing. Hiermee worden de productiviteit van werknemers en het gebruik van Hexagon meetinstrumenten geregistreerd om daaruit tot verbeteringen te komen. Deze registratie wordt uitgebreid naar de operationele gegevens van CNC-bewerkingsmachines.

Nieuwe functionaliteit van SFx Asset Management platform open voor CNC-machines met MTConnect

Oorzaak stilstand weten

“Werktuigmachines leveren alleen geld op als ze draaien, dus rapportage over de hoofdoorzaak en duur van stilstand is van cruciaal belang om snel te kunnen reageren en indien nodig wijzigingen aan te brengen,” zegt Greg Holdsworth, Senior Product Manager voor Digital Operations, Hexagon’s Manufacturing Intelligence divisie. Precies dat maakt Hexagon met de nieuwe functionaliteit van het platform mogelijk. Als een machine om welke reden dan ook stilstaat, genereert het SFx Asset Management een tag. Daarmee wordt de reden van de stilstand gecategoriseerd. Zodra de machine weer draait, wordt de tag automatisch verwijderd en registreert de software de operationele inzet van de CNC-machine. Door deze data in een grafiek te plotten, wordt snel zichtbaar waar de belangrijkste oorzaken van de machinestilstand liggen.

Hogere effectiviteit van CNC-machines

Hexagon MI overbrugt met dit systeem het gat in OEE data dat ontstaat als in een productieomgeving de operators de operationele inzet van de machine moeten bijhouden. Ook in onbemande uren is niet direct duidelijk waarom een CNC-machine stilstaat. Het nauwkeurig meten van de Overall Equipment Effectivenes (OEE) blijft hierdoor moeilijk, terwijl dit wel een belangrijk gegeven is, niet alleen voor de planning, ook voor investeringsbeslissingen. “Het bekijken van historische gebruiksgegevens om bijvoorbeeld te zien of een cyclus binnen de voorspelde tijd liep, of dat een bewerkingsmachine drie uur moest wachten op een instelling, is net zo belangrijk als het reageren op crashes”, zegt Greg Holdsworth. “Al deze factoren dragen bij aan de algehele effectiviteit van een bewerkingsmachine. Wanneer je een aanzienlijke financiële investering hebt gedaan, is het belangrijk om optimaal te profiteren van de technologie die binnen handbereik ligt.”

MTConnect standaard

In principe kan een CNC-machine ongeacht het besturingssysteem gekoppeld worden aan een lokale server waarop de SFx Asset Management server software draait. Een voorwaarde is wel dat de machine  de communicatiestandaard MTConnect ondersteunt. De server software zorgt automatisch voor de koppeling met het Hexagon platform in de cloud

1 comment

Pin It on Pinterest