Made-in-Europe.nu
Mazak Syncrex

Mazak Syncrex eerste langdraaiautomaat van Japanse machinebouwer

Mazak USA heeft op de eigen huisshow een voor de machinebouwer nieuw type machine geïntroduceerd: de langdraaiautomaat Syncrex. In de 9-assige uitvoering beschikt de Swiss type machine over maximaal 35 gereedschappen. Bijzonder is de automatische controle van de gereedschappen: deze tool setter meet de gereedschappen en stelt automatisch bij.


Langdraaiautomaten kwamen tot voor kort niet voor in het productportfolio van Mazak. Buiten de VS is dat nog steeds zo, want vooralsnog is de nieuwe Syncrex alleen in de VS verkrijgbaar. Het gaat dan ook om een machine die in Kentucky, waar Mazak USA is gevestigd, wordt gebouwd. De Amerikaanse tak van de Japanse machinebouwer gaat hiervoor de Florence campus uitbreiden met een nieuwe montagehal.

Kortere omsteltijden vergroten de belangstelling voor draaiautomaten

Swiss type draaimachines bezig met opmars

Dan Janka, president Mazak Corp., zegt dat met de nieuwe machine Mazak klanten hun productie verder kunnen uitbreiden. “Toeleveranciers kunnen hun productie uitbreiden naar nieuwe gebieden en toepassingen.” In een interview met het Amerikaanse magazine Modern Machine Shop zegt Janka dat het idee voor een langdraaiautomaat al een jaar of vijf leeft op het Japanse hoofdkantoor, gevoed door het groeiend aandeel van dit type machine in de totale markt voor draaimachines. De drijfveren achter deze groei zijn de technologie om deze machines, van oudsher typisch voor grote series, sneller om te stellen op een ander product en de offline programmeermogelijkheden. Sommige bedrijven stellen hun machines al meerdere keren per dag om op een ander product.

Samenwerking met Esprit en Partmaker voor offline programmeren

Voor de korte omsteltijden heeft Mazak de tool setter ontwikkeld. Hiermee worden de gereedschappen automatisch in de machine gemeten en daarvoor de NC code aangepast. Hiervoor gebruikt Mazak een Renishaw meettaster. Handmatig instellen van de gereedschappen vervalt hierdoor voor een groot deel. De taster kan zowel in de subspil als geleidebus worden geplaatst. De Syncrex machines worden geleverd met de nieuwe Mazak SmoothSt besturing. Hierin zit onder andere een speciale Swiss Setup Assist om snel te programmeren. Mazak heeft daarnaast voor dit nieuwe machinetype een samenwerking aangekondigd met Esprit CAM (onderdeel van Autodesk) en Partmaker. Hierdoor wordt het mogelijk om de offline gemaakte programma’s in Esprit via een speciale tablet te synchroniseren met de machine. De Syncrex is leverbaar in een 7-, 8 en 9-assige uitvoering. In deze laatste uitvoering is er zwenkas (B-as) beschikbaar. Met de subspindel kunnen twee bewerkingen synchroon plaatsvinden.

Pin It on Pinterest