NC Shopfloor Programmer

Automatisering in de verspaning begint voordat de spindel gaat draaien of de robot het eerste werkstuk in de machine laadt. Dat kunnen de deelnemers van 3DExperience World 2022 dit jaar meemaken. Tijdens het event introduceert Dassault Systèmes dochter Delmiaworks NC Shop Floor Programmer, waarmee het maken van een NC-programma vergaand geautomatiseerd wordt.


De software slaat een brug tussen engineering en de operator aan de machine en draait op het 3D Experience platform. NC Shop Floor Programmer is geschreven voor 3-assige CNC machines en 4-assige en 3+2 machines en draadvonken.

Vergaand automatisch programmeren van NC-machines voor Solidworks gebruikers

Drie redenen om NC Shopfloor Programmer te ontwikkelen

In een blogpost op de site van 3DExperience World 2022 legt Michael Buchli van Delmiaworks de drie redenen uit waarom deze oplossing is ontwikkeld. De eerste reden is om kleinere machinefabrieken die met Solidworks werken meer uit hun machines te laten halen door de programmeertijd te verkorten. De tweede reden is om de operator in zo kort mogelijke tijd  een G-code voor het frezen van bijvoorbeeld een klem, te laten schrijven. En de derde reden gaat vooral op voor de machinefabrieken met meer geavanceerde machines, zoals freesdraai machines en multi-assige bewerkingscentra. Met NC Shop Floor Programmer kunnen ze een simulatie draaien van een bestaand NC-programma.

Featureherkenning

Een van de mogelijkheden van de nieuwe software is featureherkenning: pockets, gaten en contouren worden automatisch herkend en geprogrammeerd. Daarbij heeft de operator altijd de mogelijkheid om zelf nog aanpassingen te doen, bijvoorbeeld een ander gereedschap. Ook kan men bijvoorbeeld de oppervlakteruwheid eenvoudig zelf definiëren en de software past automatisch het programma aan. Ook worden freesbanen realtime gecontroleerd en kunnen operators snel simulaties doen.

Automatisering live met Doosan CNC machines

NC Shop Floor Programmer wordt dit jaar gedemonstreerd op de shopfloor, de productiehoek tijdens 3D Experience World in Atlanta. Hier zouden oorspronkelijk onder andere twee machines staan van Doosan, een 4+1 bewerkingscentrum en een negen assig freesdraai centrum. Verder zou de Delmiaworks Robotics software gedemonstreerd worden. Met behulp van een Digital Twin wordt de robotlascel automatisch geprogrammeerd.

3D Experience World is ondertussen afgeschaald tot een online event, van 6-9 februari. De Virtual Conference Pas is gratis en geeft digitaal toegang tot alle General Sessions en meer dan 100 virtuele Breakout Sessions. Hier kun je je registreren.

Pin It on Pinterest