Made-in-Europe.nu
De omschakeling naar elektromotoren heeft grote impact op de afzet van gereedschappen voor de productie van componenten van een traditionele aandrijflijn.

IFO: omstandigheden auto-industrie verder verslechterd

De situatie in de Duitse auto-industrie is verder verslechterd. Dat zegt het Duitse IFO. De daling van de index komt voor rekening van de autofabrikanten. Zij hebben in het buitenland leverproblemen met componenten. De stemming onder de toeleveranciers blijft echter ook ver onder nul.


Voor de vijf maand op een rij is de situatie in de Duitse automobielindustrie verslechterd, aldus het economisch instituut IFO. De indicator is met 1 punt gedaald tot 7,9 in november. Dat komt vooral door een forse daling van de verwachtingen voor de export, omdat, zo vermoeden de onderzoekers, leveringsproblemen de productie in het buitenland onder druk zetten.

Verwachtingen toeleveranciers op laagste punt sinds twee jaar

Hoewel het dus vooral een verslechtering is, ontstaan door lagere verwachtingen bij de fabrikanten, heeft het zeker effect op de Duitse toeleveringsindustrie. Deze indicator is weliswaar hersteld, maar blijft negatief. De verwachtingen die de toeleveranciers hebben over de business staan op het laagste punt sinds twee jaar. “De recente aankondigingen van autofabrikanten om hun activiteiten in China verder uit te breiden, drukken zeker de stemming van met name middelgrote toeleveranciers, die sterk afhankelijk zijn van de autoproductie in Duitsland,” zegt Oliver Falck, Hoofd van het Ifo Centrum voor Industriële Economie en Nieuwe Technologieën. Deze verwachtingen liggen duidelijk onder die van de autofabrikanten en de branche als geheel.

Materiaalschaarste neemt toe

Hetzelfde economisch onderzoeksinstituut kwam vlak voor de kerstdagen tot de slotsom dat de materiaalschaarste verscherpt is in de laatste maanden van het jaar. 81,9 procent van de Duitse industriële bedrijven zegt in december problemen te hebben ondervonden door de tekorten in supply chains. Een maand eerder lag dit percentage op 74,4%. Deze waarde is een record in de Duitse industrie. De automobielindustrie stond in dit onderzoek met 93% van de bedrijven die tekort aan materialen en grondstoffen hebben op de tweede plek; de machinebouw op de derde (91%). De grootste problemen doen zich voor bij de fabrikanten van elektrische apparaten.

Pin It on Pinterest