Made-in-Europe.nu

Verdringt de Chinese CNC-besturing de gevestigde orde?

Als de Duitse werktuigmachine niet oppast, wordt de sector op besturingsvlak straks ingehaald door Chinese besturingsconcepten. Worden dan de ontwikkelaars van de CNC-besturing voor werktuigmachines uit de markt gedrukt zoals Microsoft destijds gevestigde namen als IBM, Nixdorf en Olivetti in enkele jaren tijd overklaste?


Deze – opvallende – waarschuwing komt van de VDW. In het jaarverslag 2021 wijdt de Duitse vereniging voor de gereedschapmachine industrie een heel hoofdstuk aan de ontwikkelingen in China. Dreigt naast afhankelijkheid van toeleveranciers uit de hele wereld, wat de coronapandemie pijnlijk duidelijk heeft gemaakt, nu ook technische afhankelijkheid? Of slaagt de branche erin om een eigen standaard te ontwikkelen zoals umati, schrijft de VDW?

Waarschuwende woorden van de VDW in Jaarverslag over 2021

Huidige architectuur al 40 jaar oud

Het gaat om de CNC-besturing. De architectuur hiervoor is alweer 40 jaar oud. Ook de meest moderne CNC-besturing is gebaseerd op de drie basiselementen zoals die al decennia gelden. De sturing voor de freesbaan (NC), de PLC die de assen aanstuurt en de user interface de HMI. In de PLC is ook de functionele safety geïntegreerd. De G-code, de programmeertaal, wordt nog steeds omarmd. De bewegingen van assen in machines uit de jaren 80 werden met dezelfde taal geprogrammeerd als de moderne uit 2022. De huidige omstandigheden zijn echter complexer dan ooit: voor het programmeren van de HMI kan men tegenwoordig teruggrijpen op Windows. De NC wordt in een andere code geprogrammeerd dan de PLC.

China steunt ontwikkeling hoogwaardige machinebesturingen

Momenteel worden in China echter zeer hoogwaardige machinebesturingen ontwikkeld. Dit wordt met veel staatssteun gesubsidieerd en is verankerd in het lopende vijfjarenplan. Bovendien heeft China het heft in handen genomen in het voor besturingstechnologie verantwoordelijke gremium binnen ISO. Allemaal redenen genoeg voor de VDW om in het jaarverslag een signaal af te geven. Want de gevestigde orde heeft nog de kans om de Chinese innovatie-aanvallen voor te zijn. Daarom wordt momenteel in de werkgroep Besturings- en Systeemtechniek van het VDW-Forschungsinstitut gepraat over een toekomstbestendige architectuur.

Blauw oog voor machinebouwers, maar besturingsfabrikanten….

Komt er niet op tijd een afdoende antwoord, dan komen de machinebouwers er waarschijnlijk met een blauw oog vanaf, schrijft de VDW. De fabrikanten kopen dan simpelweg Chinese besturingen voor hun machines. “De producenten van de besturingen zouden dan echter van de markt verdwijnen. Signalen dat deze ontwikkelingen in China op volle toeren lopen, zijn er rijkelijk.

Pin It on Pinterest