Made-in-Europe.nu
DMG Mori M1

DMG Mori heeft alle activiteiten in Rusland gestaakt

DMG Mori heeft de fabrieke in Rusland gesloten. Eind februari heeft de machinebouwer bovendien alle verkoop- en serviceactiviteiten in Rusland gestaakt. Dat maakt de machinebouwer bekend na afloop van een vergadering van de Raad van Commissarissen van DMG Mori AG. Die veroordeelt de Russische inval ten zeerste. De Russische fabriek wordt financieel gedekt door de Duitse federale overheid.


Het Duits-Japanse concern heeft al eind vorige maand de stekker uit de activiteiten in Rusland getrokken. Dit betreft ook de levering van machines, reserve onderdelen en service voor heel Rusland.

Waardedaling van fabriek en andere activiteiten gedekt door Duitsland

200 medewerkers

De fabriek in Ulyanovsk, zo’n 750 kilometer ten oosten van Moskou, gold als een van de moderne fabrieken, waar zowel ontwikkeling als de productie gebeurt. Daarnaast had de machinebouwer service- en verkoopkantoren in Moskou, Ulyanosk en Yekaterinburg, het bestuurlijk centrum van Oeral en met 1,5 miljoen inwoners de tweede grootste stad van de Russische Federatie. Alles bij elkaar had DMG Mori 200 medewerkers in Rusland. In Oekraïne zijn er geen eigen medewerkers. De commissarissen veroordelen de oorlog scherp. DMG Mori heeft als One Global Company geld gedoneerd voor de mensen in Oekraïne en voor de vluchtelingen.

20 machines voor Russische klanten worden niet geleverd

De Europese organisatie doet verder geen mededelingen over de financiële gevolgen van deze beslissing. In een recent bericht aan aandeelhouders wordt door de Japanse tak wel ingegaan op de impact. Vorig jaar is 60% van de in Rusland verkochte machines in het land zelf geproduceerd, de rest is geïmporteerd uit Europa en Japan. Begin deze maand hadden de Europese en Japanse fabrieken zo’n 20 machines voor Russische klanten in order staan. DMG Mori heeft de levering hiervan opgeschort. Omdat dit algemene machines zijn verwacht DMG Mori ze tegen de zomer wel in andere delen van de wereld te kunnen verkopen.

Duitse verzekering

Zwaarder geraakt wordt het door de waardevermindering van de Russische fabriek en dochterondernemingen. De waarde van de productieplant in Ulyanosvk werd eind februari op €53 miljoen geschat, ongeveer 1,1% van de waarde van alle geconsolideerde bezittingen en 3,3% van de geconsolideerde netto bezittingen. Momenteel is er nog geen besluit genomen hoe DMG Mori dit verlies financieel zal verwerken in de boeken van 2022. In geval van volledig verlies door nationalisatie of door andere oorzaken, waaronder oorlog gerelateerde gebeurtenissen, valt de machinebouwer voor de fabriek in Ulyanovsk terug op een garantie die door de Duitse Federale overheid is afgegeven. Deze dekt maximaal € 107 miljoen. Het wegvallen van de omzet in Rusland heeft geen noemenswaardige invloed op de resultaten van dit jaar. Voorlopig houdt het concern vast aan de afgegeven prognoses van begin februari. , namelijk een ordergroei van 5,3%, omzetgroei van 8,6%.

1 comment

Pin It on Pinterest