Doosan cobot

De coronapandemie heeft gezorgd voor een versnelling in automatisering. Desondanks zijn veel bedrijven zich nog onvoldoende bewust van de mogelijkheden van cobots. “Bedrijven realiseren zich nu pas dat de cobot geen bedreiging voor de werkplek is, maar een verlengstuk van de medewerker”, zegt Frank Epping, sales engineer bij Dormac Cobots.


De opmars van de cobot is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Steeds vaker zie je de cobots buiten de traditionele toepassingen, zoals het beladen van CNC-machines. Het tekort aan vakmensen dwingt bedrijven om werkzaamheden te automatiseren als dat kan.

Dormac Cobots ontwikkelt samen met partners slimme toepassingen voor Doosan cobots

Frank Eppink, sales engineer bij Dormac Cobots.

Eerste cobot smaakt naar meer

Frank Epping ziet dat als bedrijven eenmaal ervaring hebben met cobots, er snel meerdere systemen volgen. Zo heeft Dormac Cobots samen met Provoost Automation, een van de partners voor de Doosan cobots, een verpakkingslijn van Danone geautomatiseerd. Dankzij de zeer gevoelige sensoren in alle assen pakt de Doosan cobots de gestanste kartonnen vellen vanaf een stapel en legt ze in de verpakkingslijn. “Met een laserstraal wordt eerst de hoogte van de stapel verpakkingen gedetecteerd en met een camera kijken we daarna hoe het kartonnen vel op de stapel ligt. De gevoelige sensoren herkennen oneffenheden om de vellen juist op te pakken. Zelfs een tussenvel verwijdert de cobot automatisch”, legt Frank Epping uit. Danone kiest voor automatisering om de ergonomische belasting van medewerkers te verlagen.

Automatisch boren in vliegtuigvleugel

Dat geldt eigenlijk ook voor een systeem dat SAM XL in delft ontwikkelt. In het smart advanced manufacturing lab van de TU Delft onderzoeken bedrijven samen met de onderzoekers hoe ze bedrijfsprocessen kunnen automatiseren. Hier staat de Doosan cobot op een AGV die naar een vliegtuigvleugel rijdt en daarin automatisch gaten gaat boren. Frank Epping: “Omdat een vliegtuigvleugel nooit helemaal recht is, staat de cobot op een AGV, die de beste positie vindt dankzij camera’s en landmarks. En dankzij de sensoren vindt de cobot altijd de precieze positie om te boren.” Zulke oplossingen leveren niet alleen méér productiecapaciteit op zonder dat er direct meer vakmensen nodig zijn. Het vermindert eveneens de ergonomische belasting van de medewerkers.

SAM XL ontwikkelt een oplossing om het boren van gaten in vliegtuigvleugels te automatiseren. Hiervoor wordt de Doosan cobot op een AGV geplaatst. De cobot is voorzien van vision en sensoren om de exacte boorpositie te bepalen.

VDL Fibertech Industries automatiseert niet de volledige schuurbewerking. De cobot doet het voorwerk, de medewerkers zorgt voor de finishing touch

Verlengstuk van de medewerkers

De laatste tijd ziet Frank Epping dat bedrijven de cobot inzetten als verlengstuk van de medewerker, waarvoor de compacte robots ooit zijn ontwikkeld. Een voorbeeld is een project van Dormac Cobots samen met system integrator TFT voor VDL Fibertech Industries in Hapert. Medewerkers in de fabriek voor vezelversterkte kunststoffen zijn gemiddeld drie kwartier bezig met het schuren van de composieten onderdelen voordat deze gelakt kunnen worden. In totaliteit gaat het om twintig verschillende producten. Samen met TFT is een Doosan cobot zo geprogrammeerd dat de cobot meer dan 90 procent van het schuurwerk doet. Frank Epping: “Samen met 3M hebben we de juiste selectie gemaakt van schuurpapier en pads. Binnen acht tot negen minuten schuurt de cobot het product glad, uitgezonderd de moeilijk bereikbare plekken. Dat doet de medewerker in twee tot drie minuten.” VDL wilde de totale cyclustijd onder de vijftien minuten houden. Momenteel is deze elf minuten, maar de verwachting is dat dit nog sneller kan. Frank Epping noemt deze toepassing een goed voorbeeld waarin cobot en mens samenwerken. “We kiezen er bewust voor om de cobot niet alles te laten schuren, omdat je dan tegen veel programmeerwerk en complexe oplossingen aanloopt. Daarom laten we de cobot het grootste deel van het werk doen en gebruiken we het fingerspitzengefühl van de medewerker voor de finishing touch.”

Doosan cobot
Schuren is bij VDL Fibertech Industries een samenspel van Doosan cobot en de medewerkers.

Een cobot heeft veel minder ruimte nodig dan een industrierobot. Dat is in veel situaties een belangrijk voordeel

Compactere automatisering

De keuze om te automatiseren met een cobot heeft volgens Frank Epping alles te maken met zowel de eenvoudige programmering ervan als de unieke veiligheidsfeatures. “Op veel plekken is de ruimte beperkt. En industrierobot vergt al gauw een meter extra ruimte rondom de robot. Een cobot neemt minder ruimte in beslag vanwege de geïntegreerde veiligheid. En als je toch meer zekerheid wil, kunnen we met een laserscanner in de voet werken of een digitaal hek rond de cobot plaatsen.” Doosan rekt de grenzen van wat je met een cobot kunt, alsmaar verder op. Zo tilt de Doosan heavy duty serie H zelfs tot 25 kilo en heeft bij 20 kilogram nog steeds een bereik van 1700 mm. Tegelijkertijd beseft Doosan ook dat het niet altijd om het grootste tilgewicht goedt te gaan. “Onze 10 kilogram cobot met een reikwijdte van 1300 mm tilt één kilo minder dan veel concurrenten. Maar onderzoek wijst uit dat 10 kilogram voor 85% van de applicaties voldoende is. Financieel is deze reeks wel aantrekkelijker”, aldus Frank Epping.


Voor het palletiseren heeft Olmia Robotcs de Doosan cobot ingezet in combinatie met een VGP20 elektrische vacuümgripper.

Minder risico op singulariteit

Doosan voegt aan de voordelen  van de cobots nog eigen features toe. De sensoren in alle assen zijn zeer gevoelig, waardoor toepassingen zoals in de fabriek van Danone mogelijk zijn. De tweede is dat in de kop vijf functieknoppen zitten waarmee men hele eenvoudig een positie vastlegt. Tot slot onderscheiden de Doosan cobots zich door het zwanenhals ontwerp, waardoor het risico op singulariteit kleiner wordt. Frank Epping: “De zes motoren van een cobot of robot kunnen in een bepaalde positie ten op zichte van elkaar komen, waardoor de berekening oneindig wordt en de cobot niet meer weet in welke richting de beweging verder gaat. Dan stop de cobot. Doosan heeft een algoritme ontwikkeld dat dit probleem voorkomt. Daardoor neemt de bedrijfszekerheid toe.”

Meer informatie: Dormac Cobots

Op 8 en 9 juni neemt Dormac Cobots deel aan Vision, Robotics & Motion in Den Bosch

1 gedachte over “Cobot steeds verlengstuk van productiemedewerkers

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest