Made-in-Europe.nu
Deepak Mehta

Deepak Mehta: Innovatieve ecosystemen als oplossing

De problemen die op dit moment op ons afkomen, zijn te groot en te urgent om competitief op te lossen. Innovatieve ecosystemen zijn daarom cruciaal. En daarin spelen veel meer mensen een rol dan alleen engineers. Dat zegt Deepak Mehta, tegenwoordig Ecosystem Developer bij de Maritime Campus Antwerp.


Technologie als oplossing voor complexe problemen loopt als een rode draad door het professionele leven van Deepak Mehta, naast zijn huidige rol bij MCA ook technology evangelist en entrepreneur. Maar je moet jezelf niet verliezen in een te strikte focus op één technologische oplossing. Laat de focus op één succesformule los, stel jezelf de juiste kritische vragen en vooral: omarm innovatieve sparringpartners. luidt zijn advies. “De samenleving is maakbaar. Samen heb je meer impact op de samenleving dan je ooit had kunnen bedenken.”

We zoeken wereldwijd naar dé ultieme succesformule. Maar die bestaat niet

Betrek unusual suspects

Deepak Mehta is al vroeg op de trein gesprongen van 3D printen. In de eerste hypegolf heeft hij voor meerdere Vlaamse en Nederlandse 3D printbedrijven gewerkt. Hij gelooft in het toegankelijker maken van technologie, in het democratiseren van de mindset. “Of het nu gaat om een website bouwen, 3D-printing of IoT: terwijl er vroeger een langdurige opstartprocedure en kostenraming aan vooraf ging, zijn veel van die zaken nu in een wip en aan een betaalbare prijs gebeurd.” Precies dat bedoelt Deepak Mehta met democratiseren van de mindset. “Ik wil de innovation mindset democratiseren en daarbij unusual suspects betrekken: niet alleen de hoogopgeleide ingenieurs of innovatie-experten, maar ook de mensen die werkelijk met het probleem kampen.” Dat is de sprong die veelbelovende innovatieve bedrijven maken. Het is hun cultuur.

Lees hier het artikel Future proof producten bedenken en maken in Solutions Magazine

Wicked problemen oplossen

Want, waarschuwt Deepak Mehta, een één-op-één oplossing bestaat vaak niet. De context van de gekozen oplossing is eveneens relevant. De energietransitie, geeft hij als voorbeeld, vraagt in België andere technologie dan in landen met een overvloed aan zonneschijn. Om jezelf als bedrijf futureproof te maken, moet je dus niet op één paard wedden. Daarnaast moet je het probleem niet uit het oog verliezen als je de oplossing gaat ontwikkelen. Deepak Mehta: “Bij een product zijn er twee zaken belangrijk: het probleem waardoor er nood is aan het product, en de technologie die de uiteindelijk oplossing vormt. We denken in een innovatieproces vaak na over de technologie en stellen ons de vraag hoe we die technologie blijvend kunnen verbeteren. Een goede zaak.”

Wat als we circulair met onze talenten omgaan?

Heeft de mensheid dit wel nodig?

Hij vervolgt: Maar omgekeerd maken we die reflex veel te weinig. Op strategisch niveau moet je je oorspronkelijke probleem altijd in de gaten houden: het kan intussen veranderd of zelfs volledig verdwenen zijn. Stel jezelf vaker de vraag: heeft de mensheid dit wel nodig?” Hij geeft het voorbeeld van IBM dat twee jaar geleden besloot te stoppen met de verkoop van gezichtsherkenningstechnologie. “De negatieve impact op de maatschappij, zoals het te verregaand controleren van burgers, bleek groter dan de positieve effecten. Dat je als technologieconcern dan beslist om je verantwoordelijkheid te nemen, vereist enorm veel lef. Zeker aangezien het een goed verdienend businessmodel was.”

Cruciale rol voor ecosystemen

De problemen die op dit moment op de samenleving afkomen, zijn te groot en te urgent om competitief op te lossen. “Innovatieve ecosystemen zijn daarom cruciaal. We moeten wereldwijd de handen in elkaar slaan.” In zijn rol als Ecosystem Developer bij Maritime Campus Antwerp heeft Deepak Mehta drie grote uitdagingen voor de maritieme sector gedefinieerd: energietransitie, digitalisering en autonome scheepsvaart. “Ik ga ervan uit dat het merendeel van de technologieën die de oplossing vormen al bestaan, onderzoek hoe andere sectoren dergelijke zaken aanpakken en vraag of we kunnen samenwerken. Zo creëren we een landingsplaats voor technologieën en industriespecifieke oplossingen, in plaats van het omgekeerde.  Zo bouw je aan ecosystemen,” zegt Deepak Mehta.

Menselijke duurzaamheid 

Of het nu gaat om energietransitie, digitalisering of de autonomie van de scheepsvaart: duurzaamheid staat centraal. Een belangrijk wapenfeit van MCA is een workshop rond de SDG’s, de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties’, zegt Deepak Mehta. Ook hier kijkt hij verder. “Wat de materiaalstromen en technologieën betreft, zetten veel bedrijven al sterk in op sustainability. Maar wat met je werknemers?” Deepak Mehta doelt daarmee onder meer op het enthousiasmeren van jonge, pas afgestudeerde talenten om aan het werk te gaan in de maritieme sector. “Ook hier komt de innovation-mindset terug: wat als we circulair met onze talenten omgaan? Educatie en zij-instroom kunnen eveneens zeer effectief zijn om onze doelstellingen te halen. Wil je verduurzamen en je bedrijf weerbaar maken, dan mag je daarbij je mensen niet vergeten.”

Deepak Mehta

Advanced Engineering

Tijdens Advanced Engineering (11 en 12 mei in Antwerp Expo) leidt Deepak Mehta in de ochtend Inspiration Sessions met kopstukken uit de Belgische industrie die ingaan op thema’s zoals Kunstmatige Intelligentie, 5G, 3D printen, smart future proof products. Industrie 4.0 voorbij et cetera. ’s Middags zijn er thematische sessies waarin belangrijke ontwikkelingen in de maakindustrie verder worden uitgediept. Gratis registeren voor een bezoek aan Advanced Engineering kan hier.


1 comment

  • […] Advanced Engineering in Antwerp Expo toont deze week hoe producten bedenken en maken future proof kan. Ingrid Van Voorde, Executive Director Nokia Bell Labs Belgium, is één van de keynote sprekers op het event. Zij licht met name de betekenis van 5G toe. Leo van de Look, projectmanager b ij Vlaio, legt er de nadruk op de rol van de mens. . […]

Pin It on Pinterest