RFA vision

Door te automatiseren met robotbelading en vision, creëert Odin Verbindingstechniek iedere werkdag na kantoortijd een extra productiedag. “De robots draaien 7 dagen in de week en alle avonden. Het creëert rust omdat het werk de volgende ochtend voor je klaar ligt en de deur uit kan”, zegt Remco Winters, directeur Odin Verbindingstechnieken. In korte tijd heeft Odin drie machines geautomatiseerd met robotbelading.


Eind verleden jaar heeft de toeleverancier in Zoetermeer de eerste RFA-Robotloader met vision in gebruik genomen. Eind maart heeft Rijlaarsdam Factory Automation de derde RFA-Robotloader bij de toeleverancier geïnstalleerd, opnieuw compleet met een RFA-Vision systeem.

Zelf ontwikkelde vision software kan ook ingezet worden voor kwaliteitscontrole

In combinatie met de aanvoer van onderdelen op een transportband kunnen verschillende orders elkaar snel opvolgen en hoeft niets mechanisch te worden omgesteld. Wel is het oppervlak van het transportsysteem vergroot. Hierdoor vergroot Odin Verbindingstechnieken de autonomie van het productiesysteem. Tijdens de productie houdt de RFA-Connect module de operator op de hoogte van de voortgang of verstoringen met updates, statistieken en beeldmateriaal van de IP-Camera.

Niet alleen grotere maar ook kleinere series

De RFA-Vision software met parameters wordt ingesteld op het touch screen van de tablet PC en de grijpervingers worden afgesteld op het nieuwe werkstuk. Instellingen worden onder een gekozen naam opgeslagen op de tablet-PC of een locatie op het bedrijfsnetwerk. “Het systeem wordt binnen een kwartier ingesteld voor een nieuw werkstuk. Het systeem heeft zich niet alleen bewezen voor grote series, maar ook voor kleinere series”, zegt Remco Winters. Het visionsysteem detecteert het werkstuk, dat in willekeurige posities aangevoerd kan worden, en pakt het dan correct op. Ook kan de camera gebruikt worden voor de controle van de aanwezigheid van bepaalde features op het werkstuk. Het door RFA zelf ontwikkelde systeem kan het beeld van meerdere camera’s verwerken. Een tweede camera kan bijvoorbeeld een detail controleren met een macrolens

Automatisering zorgt voor rust in het werk omdat we elke werkdag na kantoortijd nog een extra werkdag creëren

Geen automatische deur nodig

De CNC-machines die Odin heeft geautomatiseerd, beschikten niet over automatische deuren. RFA heeft dit probleem opgelost door de Kawasaki robot zo te programmeren dat deze de deur open en dicht schuift. Met deze optie vergroot RFA de mogelijkheid om CNC-machines te automatiseren. Remco Winters bestempelt het automatiseren van de drie machines als een noodzakelijke stap voor het bedrijf. “Zonder de RFA-Robotloaders had ik het afgelopen drie maanden niet gered met het werk wat er lag.”

Pin It on Pinterest