De opkomst van cloudbased engineering software gaat komende jaren grote invloed hebben op de hele industrie én de manier van werken. Grote bedrijven gaan nog meer de druk van de startups voelen. Dankzij de platformen hebben deze toegang tot CAD-tools die tot voor kort voorbehouden waren aan de grote spelers. Tegelijkertijd groeit de acceptatie van werken in de cloud. Hierdoor wordt de plek waar je als engineer werkt minder relevant. Wat je doet des te meer.


De cloud: als er iets dominant is in de manier waarop we zijn gaan werken en leven dan zijn het wel de cloudplatformen. “De cloud maakt het verschil”, zegt Gian Paolo Bassi, die onlangs de rol van CEO van SolidWorks heeft overgedragen aan Manish Kumar en zich nu volledig op het 3DExperience platform gaat richten. Over drie jaar wil SolidWorks er $2 miljard omzet mee realiseren.

Cloud software zorgt dat OEM’s nog meer worden uitgedaagd

Gian Paolo Bassi (links) met zijn opvolger Manish Kumar.

Connector: beste van twee werelden

De softwareplatformen worden mede door de opmars van Kunstmatige Intelligentie aantrekkelijker. De online simulatietools zijn zo voor veel meer engineers beschikbaar; de rekenkracht die deze applicaties vergen is op één plek beschikbaar en is niet langer op elke desktop PC noodzakelijk. Dat is wat Gian Paolo Bassi bedoelt met de opmerking dat de cloud het verschil gaat maken. “AI vraagt veel meer rekenkracht, net als simulaties. Dat haal je niet meer uit een desktop. Die applicaties kun je niet meer op een desktop draaien.” Niet nu, maar in de toekomst zal dit merkbaar worden. Een samenstelling van 2 miljoen onderdelen die je wilt laten bewegen kan niet meer op een desktop pc. Daarom geeft SolidWorks gebruikers van de desktopversie de kans bieden om als het nodig is de simulatietools in het 3DExperience Works platform te gebruiken via SolidWorks Connected. “Met Connected heb je het beste van beide werelden”, voegt Manish Kumar, de nieuwe CEO, toe. Solidworks blijft de desktop versie verder door ontwikkelen.

Cloudsoftware zorgt ervoor dat grote bedrijven nog meer de druk van startups gaan voelen

Distributed engineering workforce

De rol van het cloudplatform zal echter alleen maar groter worden, dat blijkt uit alles wat tijdens 3DExperience World 2022 gezegd en getoond werd. Suchit Jain, Vice President of Stratagy and Business Development bij SolidWorks, zegt dat hij de opkomst ziet van de “distributed workforce” in engineering dankzij de cloudsoftware. “Het maakt niets uit of iemand duizend mijl verder op zijn werk doet of hier, meer en meer bedrijven staan er open voor dat medewerkers niet langer op één plek bij elkaar werken maar verspreid. Dat zie je toenemen.” Engineering is niet meer aan één werkplek gebonden. Deze trend krijgt nog een grotere impact, verwacht Suchit Jain.

Suchit Jain: startups gaan nog meer uitdagen door de tools die ze tot hun beschikking krijgen inn de cloud.

Startups gaan nog meer uitdagen

De tweede trend die hij ziet is dat de democratisering van het ‘maken’, wat 3D printen in gang heeft gezet, door de komst van cloudplatformen verder doorgaat. “Grote bedrijven voelen de druk van startups. Die hebben hen altijd uitgedaagd in innovatie en nieuwe producten. De democratisering en het feit dat startups kunnen doen wat ze nodig vinden, zorgt voor extra druk.” De startups willen disruptief zijn, bestaande markten verstoren. De platformtools waarmee de startups werken, waren nog slechts enkele jaren gelegen voorbehouden aan de grote bedrijven. De derde trend die Suchit Jain schetst, is de uitdijende hoeveelheid data die de systemen moet verwerken. Gebruikers willen zelfs bij grote samenstellingen met de snelheid van het licht simulaties en bewerkingen kunnen doen. Net zoals niemand zich tijdens het streamen van een film via Netflix afvraagt hoe de technologie werkt, doen gebruikers van 3DExperience Works dat evenmin.

(advertentie)

Kunstmatige Intelligentie gehyped

Wat gaat de opkomst van Kunstmatige Intelligentie betekenen? Bedreigt dit de engineeringbanen? Suchit Jain zet tijdens de online conferentie eerst iedereen met beide voeten op de grond. Een term als Artificial Intelligence wordt gehyped, vindt de strateeg van SolidWorks. Iedereen van startup tot gevestigde OEM zegt iets met AI te doen. Hij denkt dat slechts een handvol bedrijven momenteel echt Kunstmatige Intelligentie inzet. “Velen herpositioneren oude oplossingen.” Is topologie optimalisatie AI? Dat deed hij al in de jaren tachtig. Voor hem heeft het begrip kunstmatige intelligentie een simpele definitie: de computer heeft hetzelfde begrip van data als de mens. Machine Learning is een van de kernelementen in AI, want daarmee leert de computer door de tijd afwijkingen te herkennen. “Net als de mens door de tijd heen leert.” Het wordt echt spannend, vindt de SolidWorks strateeg, als AI samen komt met computervision en het programmeren in natuurlijke taal. Als je AI en computervision combineert, kunnen beelden veel sneller herkend worden en kunnen dus ook sneller beslissingen worden genomen. Real time. Dan praat je over kunstmatige intelligentie zegt Suchit Jain.

Pin It on Pinterest