Made-in-Europe.nu

5G een zegen voor de industrie

Industrie 4.0 zal een enorme impuls krijgen van de uitrol van 5G. De extreem lage responstijd opent de deur naar nieuwe toepassingen in het aansturen en controleren van industriële processen. De factor mens mag echter niet uit het oog worden verloren. De mens meegeteld in de technologische verandering, betekent Industrie 5.0.


Advanced Engineering in Antwerp Expo toont deze week hoe producten bedenken en maken future proof kan. Ingrid Van Voorde, Executive Director Nokia Bell Labs Belgium, is één van de keynote sprekers op het event. Zij licht met name de betekenis van 5G toe. Leo van de Look, projectmanager b ij Vlaio, legt er de nadruk op de rol van de mens. .


Advanced Engineering toont ook de rol van de mens in de gedigitaliseerde industrie

Grote impact Industrie 4.0

De mogelijkheid om miljarden apparaten te verbinden met elkaar, faciliteert het Internet of Things (IoT).  Ingrid Van Voorde: “Als je je gebruik kunt voorspellen op een zeer dynamische manier en die prognose vervolgens kunt afstemmen op je groene energie, kan dat een grote impact hebben.” Dat geldt niet alleen voor energie, ook voor tal van andere aspecten in de industrie. De snelle datacommunicatie zal nieuwe toepassingen van technologie mogelijk maken.

Product-dienstencombinaties

Het Internet of Things leidt tot nieuwe product-dienstencombinaties, zoals Koen Verhaert, CEO van Verhaert Masters In Innovation tijdens de beurs zal betogen. Hij is een van de andere top CEO’s in de reeks Inspiration Sessions op Advanced Engineering. Dataverzameling en artificiële intelligentie worden dus belangrijker. “Nieuwe producten en bijbehorende technologieën worden vandaag ontwikkeld om op het eind van de rit een experience te creëren voor de user. Met enkel en alleen je interne agenda volgen schiet je als bedrijf niets op. Komt daarbij dat de technologische complexiteit bij innovatietrajecten alleen maar toeneemt”, zegt Verhaert.

Industrie 5.0

Industrie 4.0 legt de klemtoon op de technologische dimensie. “Maar nu zien we ook het duurzame verhaal aan belang winnen, net als alles wat te maken heeft met de menselijke factor. Dat is wat de Europese Commissie Industrie 5.0 noemt”, zegt Leo Van de Loock, Project Manager Missies & Transities bij Agentschap Innoveren & Ondernemen. Vlaio probeert in de proeftuinen Industrie 4.0 juist aandacht te leggen op de koppeling tussen mens en technologie. “We zijn niet alleen geïnteresseerd in het verbeteren van bedrijfs- en productieprocessen, maar hebben ook aandacht voor de werkomstandigheden, voor werkbaar werk, voor het menselijk kapitaal. Nieuwe technologieën slagen alleen als de mensen op de werkvloer mee zijn en deze technologieën ook accepteren.” In de Vlaio proeftuinen op Advanced Engineering worden concrete resultaten van Industrie 4.0 projecten gedeeld.

Advanced Engineering vindt 11 en 12 mei plaats in Antwerp Expo. Registreren kan hier

Pin It on Pinterest