Made-in-Europe.nu
energiebesparing

Maakbedrijven hebben onbenut potentieel voor energiebesparing

Duitse wetenschappers die normaal met de ontwikkeling van productietechnologie bezig zijn, gaan 100 tot 200 Duitse metaalbedrijven helpen energie te besparen. Volgens de professoren van het WGP kunnen maakbedrijven hun energieverbruik fors reduceren, onder meer door anders te reinigen en te wassen. Daarmee wordt een kwart van de primaire energie verbruikt. Ook bij de koelsmeerbaden is nog onbenut potentieel voor energiebesparing.


De gevolgen van de stijgende energieprijzen en de sancties spelen in de Duitse industrie misschien nog net iets meer dan in de Benelux. Als Rusland besluit geen gas meer aan Europa te leveren, valt de helft van de primaire energie in Duitsland weg. Dat zou de productie van halffabricaten fors raken, aldus de 70 hoogleraren die samenwerken binnen het WGP (Wissenschaftliche Gesellschaft für Produktionstechnik).

Duitse wetenschappers gaan actief mkb-bedrijven helpen minder afhankelijk te worden van energie

Ook bij koelsmeermiddelen kan energie worden bespaard, aldus de WGP.

Kwart energie naar reinigen

Zij zien echter volop kansen hoe de maakbedrijven energie kunnen besparen. Alleen al voor nevenbewerkingen, zoals het wassen en reinigen van onderdelen, wordt ongeveer een kwart van de primaire energie in bedrijven verbruikt. “We hebben hier een groot hefboomeffect als bijvoorbeeld niet-essentiële wasprocessen worden vermeden”, legt professor Wolfram Volk uit, die ook aan het hoofd staat van de leerstoel voor vervormingstechnologie en gieterijtechniek (utg) aan de Technische Universiteit van München.

In de volgende editie van Solutions Magazine laat Harm Kort TCEA) van zien hoe verspanende bedrijven eenvoudig de energierekening kunnen verlagen door met andere parameters te verspanen

Koelsmeermiddel anders bereiden

Het besparingspotentieel voor het gebruik en de bereiding van koelsmeermiddelen is eveneens enorm. “In de afgelopen jaren heeft WGP een hele reeks mogelijkheden ontwikkeld die de energie-efficiëntie van productieprocessen, procedures, machines, besturings- en planningsprocessen en logistiek aanzienlijk verhogen”, vat professor Jens P. Wulfsberg, president van WGP, samen. Daarmee kan de industrie in korte tijd minder afhankelijk worden van primaire energiebronnen.

Workshops, best practices en checklijsten

Om de Duitse industrie te steunen dit potentieel te benutten, gaan de wetenschappers actief 100 tot 200 bedrijven benaderen. Ze krijgen gratis workshops aangeboden. De wetenschappers richten zich vooral tot de kleinere en middelgrote bedrijven. Ook gaan de universiteiten een lijst opstellen met Best Practices als het om energiebesparing in de industrie gaat. Hierop worden dan checklisten samengesteld waarmee bedrijven aan de slag kunnen gaan. De bij de WGP aangesloten instituten gaan komende tijd mankracht vrij maken voor deze klus. Wulfsberg hoopt dat ook de politiek dit oppikt. “Zelfs tijdens het klimaatdebat leidde energie-efficiëntie in de industrie vaak een stiefmoederlijk bestaan. Dit moet nu snel veranderen.”

Pin It on Pinterest