Made-in-Europe.nu

Duitse fabrikanten meettechnologie zetten stap richting Industrie 4.0

De Duitse fabrikanten van langmeetsystemen hebben een OPC UA Companion Specification voor geometrische meetsystemen opgesteld. Het document ligt momenteel als VDMA Einheitsblatt 40210 ter discussie. Hiermee wordt de inbedding van meettechnologie in digitale processen in de maakindustrie mogelijk. Een praktische toepassing wordt op de umati-stand op de Metav in Düsseldorf gedemonstreerd. 


Meettechnologie verplaatst zich steeds meer van de meetkamer naar de productie, constateert Markus Heseding, directeur van de VDMA vakgroep Mess- und Prüftechnik. “Dit vereist de automatisering van de meting en de behoefte aan gestandaardiseerde interfaces.” 

Op Metav eerste demo’s op basis van OPC UA Companion Specification

CMM’s kunnen met de nieuwe communicatiestandaard makkelijker geïntegreerd worden in het productiesysteem.

Closed loop systemen dankzij OPC UA

Het sleutelwoord is OPC UA. Want dankzij de gestandaardiseerde interface wordt het gemakkelijker om feedback uit de meetgegevens terug te sturen naar de CNC-machine. Heseding verwacht deze closed loop systemen in de toekomst steeds vaker te zien in productiebedrijven. Op de Metav demonstreren enkele exposanten uit de vakgroep deze oplossingen al. Ook maakt de standaard interface het gemakkelijker om de gegevens van de meetmachines op te halen en samen te vatten op dashboards. 

Automatisch meetprogramma’s genereren

Meettechnologie is een van de productgroepen op de komende editie van de Metav in Düsseldorf. Digitalisering is het belangrijkste thema. Met de toenemende druk op de productie willen bedrijven het meten vergaand automatiseren. Wenzel toont op de beurs voor het eerst de EDV-Tool WM | Generator. Deze softwaretool genereert meetprogramma’s automatisch op basis van CAD-modellen met de product- en fabricagegegevens. 

Automatisering van krimpen en balanceren

Bij Diebold speelt digitalisering eveneens een rol maar dan waar het gaat om het automatisch balanceren van gereedschappen in hun krimphouder. Het nieuwe systeem is voorzien van een One-Touch bediening. Door het touchscreen aan te raken start automatisch het programma om het gereedschappen te balanceren. Het apparaat herkent zelf de gereedschapcontour en regelt automatisch de energie-inbreng die nodig is voor het krimpen. Ook worden de gereedschappen automatisch gecontroleerd op beschadigingen. 

Toenemende vraag naar realtime metingen

Een trend die beide exposanten op de Metav zien, is de vraag naar realtime metingen. Steeds meer partijen willen direct meetresultaten kunnen inzien. Wenzel introduceert hiervoor de WM | SYS-Analyzer,. Deze software geeft realtime inzicht in de meetuitkomsten. Diebold zet de technologie dan weer in om de meetresultaten van elke gereedschapopname in een digitaal meetprotocol te plaatsen. Klanten kunnen dit later opvragen om te controleren welke HSK-opnme nog aan de normkwaliteit voldoet en welke niet meer. 

De Metav begint op 21 juni in Düsseldorf en duurt tot en met 24 juni.

Pin It on Pinterest