Made-in-Europe.nu

TechniShow Innovation Awards: maakindustrie omarmt Industrie 4.0

De 13 nominaties voor de TechniShow Innovation Awards zijn bekend. De eerste conclusies: smart industry wordt opgepakt door de maakindustrie. De digitalisering breekt door in praktische innovaties waarmee maakbedrijven hun concurrentieposities kunnen versterken. Vijf van de dertien nominaties richten zich op de verspanende industrie, wel minder dan vorige keer.


De nominaties voor de awards, die de avond voor het begin van de beurs worden uitgereikt, illustreren duidelijk dat de Nederlandse maakindustrie het smart industry concept omarmt en geleidelijk implementeert.

Eerst keer nominaties die gebruik maken van MBD

De richting van de ontwikkelingen is duidelijk

Soms zijn de oplossingen direct toepasbaar; soms vergen ze meer voorbereiding maar geven ze wel duidelijk de richting aan waarin de technologie voor de maakindustrie zich beweegt. Opvallend is het aantal inzendingen die het programmeren van kantpersen en lasrobots vergaand automatiseren. Voor het eerst is er zelfs een nominatie die gebruik maakt van Model Based Definition en Digital Twin technologie.

Product- en pallethandling bij BMO Automation.

BMO Automation: Hybrid Iridium cel

Bij Flexibel Produceren zijn zes bedrijven genomineerd. Vanuit de verspaning is dit BMO Automation met de Hybrid uitvoering van de Iridium robotcel.  De kleinste robotcel van BMO Automation is in de Hybrid versie, die op de beurs in première gaat, geschikt voor zowel product- als pallethandling. Met HYBRID Automation kan de verspanende industrie kleine series en enkelstuks door elkaar produceren of grote series opsplitsen in meerdere kleinere series en deze door elkaar in volgorde van continue veranderende prioriteiten produceren (High Mix – High Volume).

MBD en Digital Twin

De andere nominaties in deze categorie zijn LVD met de Ulti-Form. Deze kantpers is gerobotiseerd en komt met automatische programmering om vanaf een 3D-bestand in minder dan 20 minuten naar een product te gaan. Van RobWelding komt een slim malwisselsysteem voor lasrobots. Met het malwisselsysteem kan men snel en simpel een lasmal bij een robot wisselen met een ‘standaard’ palletwagen. Het systeem is al voorbereid op een AGV. Het Platform Smart Welding Factory komt uit de koker van Stichting LAC. Het Smart Welding Factory platform (SWF-platform) gebruikt Model Based Definition en Model Based Manufacturing gecombineerd met een Digital Twin om het programmeren van lasrobots te automatiseren. Teqram is genomineerd met EasyEye. Deze camera kan de producten inscannen door alle contouren na te lopen en zo het product in kaart te brengen. Een applicatie die hiervan gebruik maakt, is de EasyGrinder: automatisch ontbramen, slijpen en schuren. Zonder programmeren. Valk Welding is in deze categorie genomineerd met Virtual Robot Programming System (VRPS), dat VR gebruikt om een industriële lasrobot te controleren en corrigeren qua positiebepaling.


voorinstellen gereedschap
De automatische voorinstelcel van Oude Reimer.

Slim produceren: vier keer verspaning

De tweede categorie is Slim Produceren: foutloos produceren omdat elke productiestap honderd procent wordt gecontroleerd. Dankzij foutloze producten (zero defect) worden faalkosten geminimaliseerd. Vier innovaties voor de verspaning zijn hierin genomineerd: Renishaw QE-serie, de Sonic Shark van Hufschmied (CNC Freestechniek), de universele VHM frees Phantom HP2 van Van Ommen en de automatische voorinstelcel van Oude Reimer. De OR-APH (Oude Reimer – Automated Preset Handling) is een door de leverancier zelf ontwikkeld systeem voor het automatisch voorinstellen van gereedschappen voor bewerkingsmachines. Behalve dat dit handmatige handelingen scheelt, verkleint de digitalisering de foutkans bij het gereedschap voorinstellen. De QE-serie on-machine tastsystemen van Renishaw bestaat uit een ultracompacte RMI-QE (Radio Machine Interface-Quad Extended) radio-interface met een communicatieprotocol dat toekomstbestendig is om een nieuwe generatie Renishaw sensoren en slimme apparaten te ondersteunen. Via een app kunnen CNC-operators op afstand via hun smartphone gegevens uitlezen en de unit in de machine werkt op een batterij met een levensduur van 5 jaar.

De RMI-QE van Renishaw.

Sonic Shark: het digitale oor

CNC Freestechniek is genomineerd met de Sonic Shark van Hufschmied. Veel ervaren verspaners luisteren om een indruk te krijgen van het verspaningsproces. Dit is echter persoonsafhankelijk en daardoor relatief. Met Sonic Shark wordt het menselijk oor vervangen door digitale sensors en in 3D geanalyseerd en werkt dus ook bij onbemand produceren. Van Ommen heeft met de Phantom universele frees een nominatie in de wacht gesleept. Met de Phantom HP2 kan men boren, frezen, tappen, full slotten en 45 graden induiken. Bijzonder is dat Phantom bij het gereedschap de DIN-normering loslaat en vervangt door een icoon zodat operators zonder rekentabel de bewerking kunnen programmeren. De vijfde nominatie in deze categorie is de FX1200 XL van Q-Fin, een industrie 4.0 ready ontbraam- en afrondmachine voor de plaatbewerking.

Phantom laat de DIN-norm vallen.


Digitale Fabriek

In de derde categorie waarin de Digitale Fabriek zijn er twee nominaties: ECI Software Solutions met Gatewise, een op het Smart Connected Supplier Network gebaseerd platform voor het digitaal uitwisselen van informatie tussen bedrijven in een waardeketen. Widenhorn is genomineerd met de Afraapmodule, waarmee operators die de gesneden onderdelen van een lasersnijmachine uitladen op een scherm de nesting zien en welke onderdelen bij elkaar horen. Door de koppeling met het ERP-systeem wordt realtime geregistreerd welke producten van een order gesneden zijn.

De winnaar in elk van deze categorieën wordt bekend gemaakt tijdens de Avond van de Maakindustrie op 29 augustus. De dag erna start de TechniShow die tot en met 2 september duur.

1 comment

Pin It on Pinterest