Made-in-Europe.nu

Zo kunnen jobbers aanhaken bij de MBD trend in de maakindustrie

Model Based Definition blijft lastig voor jobbers. Op het MBD Solutions Event, onderdeel van 3D Production Days, worden de oplossingen getoond waarmee ook kleinere bedrijven kunnen aanhaken bij deze trend. Want met de opmars van het 3D model in de hele waardeketen, komen ook kleinere toeleveranciers hier niet langer omheen.


Mikrocentrum brengt tijdens de 3D Production Days op 22 en 23 juni de hele 3D waardeketen samen in het Eindhovense Klokgebouw. Het 3D model ontwikkelt zich namelijk steeds meer tot een single source of truth in de productlevenscyclus, van design via productie tot en met onderhoud. Behalve dat zo’n 70 exposanten concrete oplossingen tonen voor het werken met 3D modellen, schetsen 45 sprekers de trends op het vlak van 3D productie.

MBD Solutions Event toont oplossingen om rendement te halen uit het gebruik van MBD

Meer doen met het 3D Model: interview met Bas Verschuren van Siemens en Ivo van Berkel van Dassault Systèmes Nederland

Uitwisselbaarheid van data

Donderdag, de tweede dag, ligt het accent op MBD met het MBD Solutions Event. Enkele jaren nadat ASML het einde van de 2D tekening aankondigde, worstelen jobbers nog steeds met de uitrol van MBD in hun bedrijf. Dat komt mede doordat de uitwisselbaarheid van data tussen verschillende native CAD-formats lastig blijft. “De grootste voordelen behaal je namelijk als de hele keten met dezelfde applicatie werkt. Dan is de businesscase snel rond”, zegt Bas Verschuren van Siemens Digital Nederland. Dit maakt het lastig voor jobbers om mee te gaan in deze ontwikkeling. Het belang om mee te gaan is vooral een lange termijn belang.

Noodzakelijk voor automatisering

MBD Solutions Event geeft ruimte aan de problemen waar toeleveranciers tegenaan lopen maar toont eveneens de oplossingen. Op dat punt belooft de presentatie over Digitek 4.0 door Koen Deprex van de Vlaamse hogeschool Odisee samen met Kevin Sel van Thomas More veel goeds. Samen met hogeschool Vives doen ze in het Digitek 4.0 project onderzoek naar de praktische kennis en ervaringen met MBD. Gegevens uit de Vlaamse maakindustrie wijzen uit dat minder dan één op de drie bedrijven bezig is met MBD. Dit zijn vooral de grote bedrijven. In de kmo’s, de kleinere en middelgrote ondernemingen, speelt het amper. “Terwijl wij wel het gevoel hebben dat dit de manier van werken wordt. Als je in de maakindustrie productietechnisch automatiseert, moet je duidelijk vaststellen hoe de eisen aan het product er uitzien. Om te automatiseren is dit een vereiste’, zegt Lieven Malfait, docent bij VIVES Hogeschool.

Lees hier meer over het Digitek 4.0 project

Automatisch programmeren van lasrobots

Terecht halen de Vlaamse onderzoekers het onderwerp automatisering aan. In de metaalindustrie wordt automatisering vooral geassocieerd met robotisering in het productieproces. Model Based Definition en in het verlengde PMI zijn de basis voor een andere vorm van automatisering, namelijk die van de werkvoorbereiding en het programmeren van meetmachines. Dat kan in bepaalde gevallen ver gaan, zo laten Henk Jörg (TFH technical services) en James de Villiers (Valk Welding) zien in hun presentatie. Ze gebruiken die PMI data van een Creo 3D CAD-model om een lasrobot 100% automatisch te programmeren. Is MBD daarmee een van de tools waarmee de technologische industrie de productiviteitsgroei hoog kan houden, zoals ING Research onlangs adviseerde? MBD is tegelijkertijd een oplossing om de 3D modellen te optimaliseren. Miroslaw Chamera van Ariadne Engineering AB legt in zijn presentatie uit hoe 3D Model Based tolerantie analyses uiteindelijk zorgt voor robuustere designs. Door toleranties te optimaliseren, vind je de balans tussen functionele eisen en de kosten van het maken van het onderdeel.

Eerste stappen zetten met 3D modellen

Exposanten zoals PolyWorks, High QA, Siemens en CAD2M laten op de beurs zien hoe jobbers de eerste stappen kunnen zetten in het werken met de 3D modellen. Ze moeten hierin meegaan omdat in de toekomst databases van verschillende schakels in toeleverketens verbonden zullen zijn. Dat zegt Jos Voskuil, PLM Coach en een van de sprekers tijdens MBD Solutions Event. Hij spreekt over de connected approach: bedrijven door de hele waardeketen heen worden met elkaar verbonden om data in plaats van bestanden uit te wisselen. “Dan bereiken we Industrie 4.0. Van PDM en PLM schuiven we dan op naar digitale platformen.”

Gratis toegankelijk

3D Production Days vindt op 22 en 23 juni plaats in het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven. Het expositieprogramma is beide dagen gelijk; de lezingen van RapidPro vinden eveneens beide dagen plaats. De presentaties voor het Smart Maintenance congres en Virtual (R)evolution zijn op 22 juni, die voor MBD Solutions Event op 23 juni. Start van 3D Production Days is beide dagen om 9.30 uur. Toegang is gratis na registratie.

Pin It on Pinterest