Made-in-Europe.nu
Fotograaf: MichielTon.com

Award winnaars tonen hoe elk maakbedrijf slimmer kan werken

Phantom/Van Ommen, Teqram en Widenhorn winnen de TechniShow Innovation Awards

Phantom / Van Ommen, Teqram en Widenhorn: zij zijn de drie winnaars van de TechniShow Innovation Awards 2022. Wat alle drie de inzendingen gemeen hebben: elk maakbedrijf kan slimmer werken door nieuwe technologie in te zetten of door anders te gaan werken. En soms vergt dat niet eens veel extra investeringen.


De drie winnaars laten zien dat innovaties zowel in kleine, eenvoudige zaken kunnen zitten alsook in de verdere digitalisering. Industrie 4.0 wordt alsmaar meer tastbaar voor de maakbedrijven, die deze week bij een bezoek aan de TechniShow zullen ervaren hoe hard de ontwikkelingen sinds de vorige editie zijn gegaan. “Het is goed om te zien dat de maakindustrie in Nederland innovatiekracht heeft en diversiteit toont”, zegt juryvoorzitter Eveliene Langedijk. De programma-manager Smart Industry bij FME roemde tijdens de Avond van de Maakindustrie de kwaliteit van de inzendingen. De winnende innovaties zijn de hele week te zien op de TechniShow 2022.

Digitalisering rukt steeds verder op in de maakbedrijven

Jacco Kramer van Van Ommen neemt de award in ontvangst uit handen van juryvoorzitter Eveliene Langendijk.

Phantom laat DIN-norm varen

De winnaar in de categorie Slim Produceren is gereedschappenleverancier Phantom / Van Ommen. Het Nederlandse familiebedrijf heeft meegedongen met feitelijk een dubbele innovatie. De nieuwe HP2 UNI VHM frees is een universeel gereedschap: boren, frezen, full slotten én 45 graden induiken. Bij de ontwikkeling en introductie van deze universele frees heeft Van Ommen de DIN-normering losgelaten en vervangen door iconen. Hierdoor kunnen verspaners voortaan zonder rekentabel de machine programmeren. De snijkantlengte wordt net als bij boren uitgedrukt in de verhouding tot de diameter, dus 1xD, 2xD et cetera. Bij boren gaat men voor de snijkantlengte uit van de schacht. Hierdoor is geen tabellenboekje meer nodig. Zeker de jonge generatie programmeurs, vaak HBO-geschoold, zijn minder vertrouwd met de DIN-normen, die overigens niet altijd even logisch zijn. De jury vindt dat de gereedschappenleverancier hiermee tradities durft los te laten om in de spelen op een actuele ontwikkeling in de metaalindustrie.  

Teqram wint met EasyGrinder de award in de categorie Flexibel Produceren.

Vision guided kanten kanten afbramen

De winnaar in de categorie Flexibel Produceren is Teqram, dat duidelijk gezocht heeft naar het slim combineren van technologieën om opnieuw de productie manarmer te maken. De EasyGrinder is een oplossing om het afbramen van plaatwerk te automatiseren. Nu gebeurt dit dikwijls door de operator met een handgereedschap. Hiervoor gebruikt Teqram eigen visiontechnologie, waarmee de robot herkent waar de delen liggen, de vorm en wat er gedaan moet worden. De contouren worden gescand en op basis hiervan genereert de software zelf het programma voor de robot. Hierdoor hoeft de operator de robot niet te programmeren. Teqram, een pionier op het gebied van vision-guided-robotics, vergroot hiermee de flexibiliteit van industriële robots en maakt de fabrieken opnieuw een stuk autonomer. Daarnaast verbetert de kwaliteit die nu constant is en niet langer manafhankelijk. Teqram stelt zichzelf tot doel om de grenzen van autonome systemen te verleggen, door middel van “hand-oog” coördinatie.

Widenhorn wint in de categorie Digitasle Fabriek (Foto’s: MichielTon.com)

Makkelijker snijstukken uitrapen en realtime zich op de productie

De derde TechniShow Innovation Award gaat naar Widenhorn in de categorie Digitale Fabriek. De jury zegt in het algemeen over de inzendingen in deze categorie dat de digital supply chain terrein wint. Er is steeds meer digitale communicatie tussen externe partijen. Widenhorn heeft juist een oplossing ontwikkeld voor de communicatie binnen het bedrijf. De Afraapmodule is software die het uitrapen van de losse onderdelen die de laser gesneden heeft, vergemakkelijkt en koppelt aan de bestaande digitale informatiestroom in het bedrijf. De medewerkers die de nesting uitrapen, krijgen op een groot scherm de nesting te zien met kleuren, zodat duidelijk is welke onderdelen bij elkaar horen. Ze zien ook de locatie waar ze de onderdelen moet wegleggen. De locatie wordt realtime doorgegeven aan het ERP systeem. Zo is voor iedereen in het bedrijf de locatie en status van een order bekend.

De TechniShow 2022 duurt nog tot en met vrijdag 2 september in de Jaarbeurs Utrecht.

Pin It on Pinterest