cybersecurity

The silhouette of a stern in front of program code

88% van de Duitse mkb-ondernemingen is al een keer aangevallen door cybercriminelen. Thuiswerken, Industrie 4.0 en Kunstmatige Intelligentie zorgen ervoor dat alsmaar meer achterdeurtjes open gaan voor hackers. Er groeit een onzichtbaar risico. In een nieuwe aflevering van de podcastserie Tech Affairs laat de VDW experts over het de vraag hoe veilig is de IT van bedrijven aan het woord. Waar staat de industrie qua cybersecurity?


Een van hen is Peter Vahrenhorst, Kriminalhauptkommissar en plaatsvervangend hoofd Preventie bij het Cybercrime-Kompetenzzentrum in Nordrhein-Westfalen. Hij stelt vast dat tegenwoordig er niet langer die ene hacker is, maar een criminele cybercriminaliteitsindustrie waarvan je steun kunt kopen. “De dienstverlener zoekt op geautomatiseerde wijze naar kwetsbaarheden en handelt de aanval ook logistiek af. Hacken is tegenwoordig misdaad-als-een-service.”

VDW wijdt podcast aan de vraag hoe groot is de digitale veiligheid

Deze ontwikkeling zorgt dat bescherming tegen cybercriminaliteit belangrijker is geworden dan ooit. Een recent onderzoek door de Duitse brancheorganisatie Bitkom levert echter niet meteen resultaten op die tot optimisme stemmen. Ook verzekeraar Allianz heeft in  een actueel onderzoek cybercriminaliteit aangeduid als het grootste risico voor Duitse bedrijven. Door ontwikkelingen als home office en Industrie 4.0 komen er steeds meer gaten in de IT-systemen. Voor beveiligingssoftware is vaak geen budget meer als bedrijven geïnvesteerd hebben in IT.

IT security begint bij de baas en eindigt bij de portier

Wat moeten bedrijven doen?

Professor Felix Hackeloër van het Institut für Automation & Industrial IT van de TH Köln vindt dat bedrijven in eerste instantie voor zichzelf helder moet maken welke data het waard zijn om te beschermen. En zijn deze voldoende beveiligd? “Dit is niet alleen een IT-kwestie, maar ook een managementkwestie. IT-beveiliging moet worden beleefd als een cultuur. Het begint met de baas en eindigt met de portier. Regels gelden voor iedereen en iedere werknemer moet ze begrijpen.

In de nieuwe podcast uit de reeks Tech Affairs gaan beiden in op vragen zoals wat valt er nog te verwachten van de hackerscene, welke processen moeten individuele bedrijven zeker installeren voor het geval dat, en wie kan helpen indien. De podcast  “Cybersecurity: Hoe groot is digitale veiligheid echt?” van de VDW kun je hier beluisteren.

Pin It on Pinterest