Technishow

De 2022 editie van Technishow vindt niet alleen op een ongewoon tijdstip plaats; de beurs is behoorlijk van karakter veranderd. Menig machineleverancier heeft zich de voorbije weken afgemeld, nadat een aantal al eerder had besloten niet mee te doen. Maakt dat de beurs minder aantrekkelijk? Of past het misschien wel bij de trend dat de echte hardware komende jaren aan belang inboet? Procesoptimalisatie vergt veel meer dan hardware alleen.


In de komende uitgave van Solutions Magazine (staat 24 augustus online) kun je onder meer een artikel lezen over de toekomst van de machinebouwindustrie, zoals Bain & Company deze schetst. In een recent rapport constateren de consultants dat de sector op een kantelpunt staat: het aandeel van de hardware in de winst van de machinebouwers zal tot 2030 sterk dalen. Services worden belangrijker, net als software en automatisering.

Veel meer facetten hebben rol in optimaliseren en verbeteren van verspanende bewerkingen dan enkel de CNC-machine

Renishaw demonstreert met Set and Inspect hoe apps het werk van de CNC-operator ondersteunen en makkelijker maken.

Andere aanjagers van innovatie

Waar tien jaar geleden de innovatie in de metaalbewerking nog met name bestond uit meer geavanceerde en productievere bewerkingsmachines, zal in het huidige decennium veel meer het proces voorop komen te staan. En dat betekent dat andere zaken dan puur de machine belangrijk worden. Vanuit dit perspectief is het dus niet zo erg dat op TechniShow 2022 de machines een keer niet alle aandacht opeisen. Dat geeft een heleboel andere spelers die innovatieve oplossingen hebben om het verspanend proces te optimaliseren, de kans zich beter te profileren. En dat zie je terug bij de exposanten op de beurs die eind augustus start.

Smart Industry

Maakbedrijven – of ze nu direct of indirect aan de grote OEM’s leveren – zijn op zoek naar oplossingen voor de groeiende vraag; rekening houdend met de krapte op de arbeidsmarkt. Deze wordt alsmaar groter. Deze oplossingen zullen deels uit automatisering, robotisering en nieuwe technologie moeten komen, maar vooral uit ‘slimmer werken‘. Slimmer werken, het met hetzelfde aantal medewerkers méér produceren, is mogelijk door in de werkvoorbereiding te automatiseren. Smart Industry is een van de belangrijke thema’s tijdens TechniShow en ESEF Maakindustrie 2022. Model Based Definition (MBD) is een oplossing waarmee je tijd bespaart bij het programmeren van machines en meetsystemen. MBD is nog niet feilloos, maar de exposanten op TechniShow, met name die in de meettechnologie zoals High QA. Renishaw en Hexagon, tonen wat wél al kan en welke kant de ontwikkelingen op gaan. Het Laser Applicatie Centrum toont zelfs concrete toepassingen van MBD in het lasproces, het Smart Welding Factory platform.

Het vakmanschap van de operator verschuift naar digitale systemen, waarmee maakbedrijven hun onbemande productie bewaken én minder afhankelijk worden van schaarse vakmensen


Robots en cobots: het onbemande proces

Automatisering is een ander thema dat nog nadrukkelijker gaat spelen. Dit thema zie je terug in aanbieders van robottechnologie, bijvoorbeeld bij BMO Automation dat product- en pallethandling in één cel bereikbaar maakt voor de onderkant van de markt, de Iridium Hybrid robotcel. De vierde nominatie voor de TechniShow Innovation Awards op rij. Het vakmanschap van de operator verschuift naar digitale systemen, waarmee maakbedrijven hun onbemande productie bewaken én minder afhankelijk worden van schaarse vakmensen. De operator verlegt de aandacht naar het optimaliseren van het proces, bijvoorbeeld met behulp van robots en cobots. Hierbij is de ontwikkeling gericht op eenvoudiger programmeren, zonder specifiek robotkennis, flexibele grijpersystemen én het gebruik van vision-systemen. Camera’s zorgen er in combinatie met Machine Learning voor dat de robot zelf producten herkent en weet hoe ze vast te pakken.

BMO Automation toont hoe slimme automatisering met product- en pallethandling bereikbaar wordt met de genomineerde Iridium Hybrid cel.

Slimme uitwisseling van data

Maar automatisering houdt meer in dan alleen het automatisch beladen van een machine. Het automatiseren van data-uitwisseling tussen partijen in de keten is net zo zeer een oplossing om efficiënter te werken. Deze automatisering voorkomt onnodig overleg en verkleint de kans op fouten. Het in Nederland ontwikkelde Smart Connected Supplier Network laat zien hoe de technologie-ontwikkeling op het gebied van data-uitwisseling is doorgegaan tijdens de lockdowns. Op de vorige TechniShow stond dit onderwerp nog in de kinderschoenen, nu kan ieder maakbedrijf ermee aan de slag. De technologie is klaar; de eerste ervaringen zijn opgedaan. Aanbieders van onder andere ERP-systemen voor de maakindustrie, zoals ECI Software Solutions, integreren het in hun systemen, waardoor hun klanten stappen kunnen zetten richting een digitale fabriek. In zo’n digitale fabriek wisselen de ketenpartners razendsnel digitaal informatie met elkaar uit. Iedere ketenpartner kan deze informatie direct in de eigen IT-systemen inlezen.

Additive Manufacturing is een onderwerp dat dit jaar op zowel ESEF Maakindustrie als TechniShow uitgebreid aan bod komt. Benieuwd naar hoe AM de inkoopprocessen en supply chains gaat veranderen? Lees dit artikel van 3D Print magazine

Slimme gereedschappen verhogen procesbetrouwbaarheid

Automatisering heeft ook binnen het bedrijf invloed op alle facetten van het proces. CADCAM is er een voorbeeld van, dat op de TechniShow uitgebreid belicht wordt. Maar wat te denken van slimme tools die de CNC-operator ondersteunen en bijvoorbeeld de proceszekerheid in de onbemande productie verhogen.  CNC Freestechniek is genomineerd voor de TechniShow Innovation Award met de Sonic Shark, een goed voorbeeld hiervan. Door geluid te analyseren wordt met kunstmatige intelligentie het freesproces geanalyseerd. Teqram, een van de andere genomineerden, zet visiontechnologie en robotica in om in de plaatbewerking automatisch te ontbramen. En dan is er uiteraard de meettechnologie, een alsmaar belangrijker onderdeel van het proces.

Het gebruik en monitoring van nieuwe generaties koelsmeermiddelen krijgt ruim aandacht op TechniShow, zoals bij Petrofer dealer 2-S.

Koelsmeermiddelen winnen aan belang

Als je naar de deelnemers aan de TechniShow kijkt, zie je ren toenemend belang van koelsmeermiddelen in het maakproces.  Het stiefkindje in de verspaning van enkele jaren geleden wordt meer en meer gezien als één van de kritische succesfactoren. Dit heeft enerzijds te maken met de onbemande productie. Het koelsmeermiddelmanagement speelt daar een rol in om de betrouwbaarheid van het proces zo hoog mogelijk te krijgen. Exposanten zoals 2S, Optimol Lubrication Nederland en anderen tonen hiervoor geavanceerde systemen. De tweede reden is de invloed van koelsmeermedia op het hoogwaardig reinigen van componenten om aan de hoogste eisen van hightech OEM’s te voldoen. KSM grijpt de TechniShow aan om Aqua Slide voor het brede publiek te lanceren, een volledig olievrij koelsmeermiddel dat reiniging vereenvoudigt en huidklachten voorkomt. FenS is een van de nieuwe spelers met een totaaloplossing voor effectief reinigen op het hoogste niveau. Gibac Chemie toont zowel de koelsmeermiddel van Blaser als de reinigingstechnologie. De deelname van het behoorlijk aantal leveranciers op dit vlak onderstreept het belang dat aan koelsmeermiddelen wordt toegekend in de huidige precisie-industrie.

Ook zonder machines de moeite waard

Kortom: ook zonder machines zijn er op TechniShow 2022 voldoende oplossingen te zien om de productiviteit in de metaalbewerking te verbeteren en de efficiency te verhogen door de hele keten te automatiseren. En in het Ketentheater en Innovatietheater op ESEF Maakindustrie vind je de inhoudelijke onderbouwing en best practices. Registreren voor beide beurzen (30 augustus tot en met 2 september Jaarbeurs Utrecht) gaat in één keer.

Pin It on Pinterest